Muzika za srce i dušu

Izvor: Politika, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika za srce i dušu

Portugalska pevačica održaće koncert u utorak u "Sava centru"

Mariza, "kraljica fada", "naslednica Amalije Rodrigez", "novi glas portugalske duše", kako je najčešće nazivaju, dolazi ponovo u naš grad. Ona će drugi put u svojoj karijeri nastupiti pred beogradskom publikom u "Sava centru" u utorak uveče.

Mariza je rođena u Mozambiku, a u Portugaliju je došla kada je imala samo tri godine. Živela je u predgrađu Lisabona u kome se na svakom ćošku mogao čuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fado. Tridesettrogodišnja pevačica je debi album "Fado Em Mim" objavila 2001. godine. Već tada je muzička štampa pisala da je "zvezda rođena". Drugim albumom "Fado Curvo" opravdala je sva očekivanja. Prošle godine izašao je treći album "Transparente", koji je objavljen u 35 zemalja širom sveta i promovisan na svetskoj turneji. CD je bio broj jedan u Portugalu, i u vrhu lista u Finskoj, Holandiji, Francuskoj, Španiji, Velikoj Britaniji...

Mariza izgleda kao rok zvezda, nikako kao fado pevačica. Umesto decentne šminke i odeće, ona nosi napadni nakit, kratku plavu kosu... Svoj neobičan imidž za fado izvođača objašnjava:

"To sam ja! U tome se osećam dobro! Nije važan izgled, već kako pevate, a ja pevam iz duše!"

U muzici ove pevačice, pored klasičnog fado zvuka, tu ima portugalske folk muzike, ali i afričkog melosa. Slušajući je osećate melanholiju, tako svojstvenu fadu, ali istovremeno i radost kojom odišu njene pesme. Za svakog poštovaoca portugalske muzičke tradicije Mariza je pravo otkrovenje. Ne izgleda kao fado pevačica, niti se ponaša tako. Umesto da je statična i suzdržana, ona igra, animira publiku... Pleni scenskim šarmom, neiscrpnom energijom i neverovatno moćnim glasom. Kada je porede sa legendarnom portugalskom divom Amalijom Rodrigez, ona skromno odgovara:

"To je veliki kompliment, ali samo je jedna Amalija".

Kada za nju kažu da je kraljica fada, Marizin odgovor je: "Nemam ništa protiv".

– Ljudi danas ratuju, svađaju se, traže razlike među sobom. Mislim da nismo ni svesni koliko smo povezani, mi smo zapravo jedna velika familija. Poruka koju prenosim kroz muziku je da, iako ne govorimo istim jezikom, povezani smo univerzalnim osećanjima – rekla je Mariza u ekskluzivnom razgovoru za "Politiku" pred njen prošlogodišnji nastup u Beogradu.

Sarađivala je sa vrhunskim muzičarima, poput Sezarije Evore, Stinga, Tereze Salgeiro iz "Madredeuša"... Nastupala je u najznačajnijim svetskim dvoranama. Ističe da voli da peva svuda, ali izdvaja Veliku Britaniju. Dobitnik je mnogih priznanja. Postala je i ambasador Unicefa, a pre nekoliko meseci je dobila nagradu Zlatni globus za izvođača godine u Portugaliji. Mariza, koja samu sebe naziva "plavokosom fadistom", ovako je opisala muziku koju peva:

– Fado dolazi iz srca, to je više emocija nego muzika. Fado govori o životu, osećanjima, a to je zajedničko za sve ljude. Mislim da je svako od nas u nekom trenutku osetio melanholiju, strast, ljubav, ljubomoru, sreću, jer su sva ta osećanja deo ljudskog bića. Kada pevam govorim o univerzalnim osećanjima koje svi razumeju.

Prošle godine oduševila je publiku u prepunom "Sava centru". "Uzbudljivo putovanje", koje je poželela, Beograđani su nagradili ovacijama i pozivima na bis (kojih je bilo čak tri). Još tada je rekla da će se ponovo vratiti u Beograd i evo ispunjava obećanje!

J. Koprivica

[objavljeno: 29.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.