Muzika za lečenje bolesti unosno sredstvo za one koji ga propagiraju, ali bez naučnog osnova

Izvor: Beta, 13.Maj.2023, 17:24

Muzika za lečenje bolesti unosno sredstvo za one koji ga propagiraju, ali bez naučnog osnova

Na društvenim mrežama šire se video-poruke tipa "slušati muziku da bi se lečio rak" sa opuštajućom muzikom kojoj se pridaju terapeutska dejstva, što je ponekad unosna metoda za one koji je propagiraju, a može da se pokaže opasnom ako dovede do prekida medicinskog tretmana.Preko Tiktoka, muzičke video poruke pod haštagom "solfeggiofrequencies" nagomilale su više od 42 miliona pregleda. Ta tvrdnja o lekovitom svojstvu nejasnog porekla sastoji se u tome da se razna terapeutska svojstva pripisuju zvučnim frekvencijama različite jačine.Neki se zadovoljavaju time da ističu "smirujuće ili duhovne odlike", dok drugi tvrde da bi zvuk mogao da leči "akne, kancer, grip", da "eliminiše toksine, podstiče imuni sistem" ili da "čisti od infekcije".Na platformama Spotifaj ili Dizer nalaze se brojne plejliste pod nazivom"Uništenje kancerogenih ćelija svetim solfeđom" ili "Muzika za izlečenje za aktiviranje DNA"."Slušanje lepe muzike odmara i bez sumnje može da doprinese smirivanju anksioznosti, možda čak i bola" - smatra Pjer Sentinji onkolog i istraživač, ali ukazuje da lečenje zvučnim frekvencijama "apsolutno nije" naučno priznato.Za sociološkinju nauke i vere, Romi Sovajr, ako se pribegne takvoj "terapiji" postoji rizik od zakasnele nege, odnosno da pacijenti izgube šansu za lečenje ako misle da to "alternativno lečenje" može da zameni medicinu."Prijatnije je slušati zvuke, ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Na društvenim mrežama tvrde da opuštajućom muzikom leče rak - za njih unosno, za obolele opasno

Izvor: Radio 021, 14.Maj.2023, 10:01

Na društvenim mrežama šire se video-poruke tipa "slušati muziku da bi se lečio rak" sa opuštajućom muzikom kojoj se pridaju terapeutska dejstva.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.