Muzika nepoznate sudbine

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika nepoznate sudbine

Francuski gitarista i kompozitor Rene Obri, jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg "Gitar art" festivala, nastupa večeras u "Sava centru"

Francuski gitarista i kompozitor Rene Obri u svet nota ušao je još 1987. godine kada ga je koreografkinja Kerolin Karlson zamolila da napiše muziku za njen balet. Gitaru je zavoleo još kao dečak, a oduvek se divio majstorstvu čuvenog Leonarda Koena. Najpre se bavio primenjenom muzikom i radio je za komade Pine Bauš, Filipa Gentija i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kerolin Karlson, kao i za mnoga filmska ostvarenja. To je glavni razlog što je Obri debi album "Plaisirs d′Amour" objavio tek 1998. godine, a potom su usledila izdanja "Invites sur la Terre", "Seuls au Monde" i poslednjim iz prošle godine "Memoires du Futur". Interesantno je da je francuski gitarista počeo da nastupa uživo tek kada mu je izašao prvi album. Za stvaralaštvo pedesetogodišnjaka Renea Obrija muzički kritičari kažu da se odlikuje suptilnošću, melodičnošću i osobenim stilom.

Obri je jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg "Gitar art" festivala, osmog po redu, koji se održava pod sloganom "Crtežom do zvuka" i završava u nedelju uveče koncertom ansambla "Renesans" na "Kolarcu".

Proslavljeni francuski gitarista, koji večeras prvi put gostuje u našem gradu, priznaje u razgovoru za "Politiku" da nije čuo ništa o "Gitar art" festivalu pre nego što je dobio poziv da svira u Beogradu na tradicionalnoj manifestaciji u slavu gitare. Na pitanje šta ovdašnja publika koja večeras dođe u "Sava centar", može da očekuje od njegovog koncerta, Obri kaže:

– Na sceni će biti sedam muzičara. Mi ćemo odsvirati nekih dvadesetak kompozicija sa skoro svih mojih albuma koje su nastale u periodu od 1983. do 2006. godine. Posetioci će moći da uživaju u instrumentima kao što su mandolina, gitara, bendžo, bas, klavir, violina, viola, oboa, saksofon, klarinet i perkusije. Obećavam da nećemo mnogo improvizovati. Ono što je bitno jeste da svaki član grupe ima jednako važnu ulogu u izvođenju svih kompozicija.

Iako će sutra uveče u klubu "Elingtons" hotela Hajat održati svirku sa svojim bendom, priznaje da nikada ne svira u klubovima.

– Znam da bi trebalo da održim taj nastup ali, iskreno da vam kažem, zaista ne znam kako će to izgledati. To shvatam kao intimni susret sa beogradskom publikom, pa ćemo videti šta će se desiti i kakvo će to biti iskustvo.

Na pitanje da li ima omiljeno mesto za nastupe, Obri odgovara:

– Volim male teatre koji imaju oko 200, 300 mesta, zato što je samo tu zvuk akustičan. Međutim, volim i otvorene prostore, naročito leti, zato što je na tim mestima atmosfera sjajna.

Francuski muzičar je potpisao muziku za brojne balete, pozorišne predstave i filmove. O tome koliko ga takav rad inspiriše, sagovornik "Politike" objašnjava:

– Kada mi se ukaže šansa da komponujem za ljude kao što su Kerolin Karlson i Filip Genti veoma sam srećan zato što tada imam mnogo mogućnosti da istražujem nove teritorije u muzici. Takav rad me uvek inspiriše. Ono što je, takođe, velika inspiracija u mom poslu je sam život.

Obrija pitamo i šta više voli – nastupe ili komponovanje muzike za sebe i druge:

– Muziku komponujem još od 1979, a koncerte sam počeo da radim tek 1999. godine. Hajde da kažem da su nastupi dodatno zadovoljstvo za mene, dok je komponovanje nešto što smatram vitalnim za moj život i karijeru.

Poslednji Obrijev album "Memoires du Futur", koji je objavljen prošle godine, dobio je odlične kritike. O tome koliko mu je važno da njegova muzika dobija pozitivne ocene kritičara, francuski kompozitor i gitarista priča:

– Volim da čitam i priznajem samo kritike koje imaju smislen sadržaj, odnosno recenzije koje pokazuju da je onaj ko ih je napisao zaista odslušao album. Međutim, to je danas retkost.

Rene Obri na kraju razgovora otkriva svoje planove posle gostovanja na beogradskom "Gitar art" festivalu:

– Nastaviću da radim ono što trenutno najviše zaokuplja moju pažnju, a to je komponovanje muzike koja ima nepoznatu sudbinu.

Jelena Koprivica

-----------------------------------------------------------

Koncerti za Banovinu

Niš – Nišlije će večeras i sutra imati priliku da čuju dva izuzetna koncerta u okviru Gitar art foruma. U sali Kluba vojske večeras će prvi put zajedno nastupiti braća Teofilović i Miroslav Tadić a sutra francuski gitarista Rene Obri.

Komplet karata za oba koncerta je 500 dinara, a sav novac biće upotrebljen za obnovu dvorišta zgrade Univerziteta u Nišu, popularne Banovine, koje će biti preuređeno u prostor za razne kulturne priredbe. Poslednji put dvorište je obnovljeno 1986. godine.

M. M.

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.