Muzika i vežbe protiv straha od letenja

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika i vežbe protiv straha od letenja

Glavni uzrok straha od letenja je stres. Osobe koje imaju ovaj problem, strah će znatno ublažiti omiljenom muzikom i vežbama opuštanja, savetuju psiholozi.

Nemački psiholozi tvrde da će nervoza pre puta doprineti crnim mislima u avionu i zato savetuju, da osoba uoči leta uključi omiljenu muziku i razmišlja o mestima koja će posetiti.

Osobe koje se plaše letenja avionom, treba da pokušaju da ustanove uzrok svog straha i budu svesne da je stres jedan od glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uzroka.

"Oni koji vreme uoči leta provode u užurbanim pripremama, ostavljajući malo vremena za planiranje i uživanje u putu, verovatno će sa sobom poneti strahovanja i postati preplašeni", kaže Trautman, direktor nemačkog Centra za istraživanje i tretiranje straha od letenja.

Planiranjem putovanja i pripremama za odmor trebalo bi da budu oslobođeni stresa, da bi se osigurao miran let, a preporučuje se i slušanje umirujuće muzike.

Dobrodošle su i jednostavne vežbe i razne tehnike opuštanja, koje bi trebalo "odraditi" pre leta.

Psiholozi ne preporučuju uzimanje sedativa, jer stresna situacija koja se razvijala dugo vremena teško će biti poništena antistresnim lekovima.

Neki lekovi za smirenje u takvim situacijama mogu imati sasvim suprotan efekat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.