Muzika i Bitlsi: Slučajan susret turiste i liverpulske četvorke o kojem je napravljen film

Izvor: B92, 30.Okt.2020, 21:30

Muzika i Bitlsi: Slučajan susret turiste i liverpulske četvorke o kojem je napravljen film

Slučajan susret Kanađanina i čuvene liverpulske četvorke u Indiji tema je dokumentarnog filma.

Susret kanadskog turiste sa Bitlsima u duhovnom odmaralištu u Indiji pre pola veka tema je novog dokumentarca. Za filmadžiju Pola Solcmana to je bilo iskustvo koje mu je "promenilo život".

Kad je dvadesetrogodišnji Kanađanin stigao u ašram blizu indijskog svetog grada Rišikeša 1968. godine kako bi meditirao, rečeno mu je da ne može da uđe zato što tu sada žive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članovi čuvene liverpulske muzičke četvorke.

Pol Solcman je putovao sa rancem na leđima po Indiji kad mu je stigla vest iz Montreala da ga je ostavila devojka.

Slomljenog srca, putovao je vozom, brodom i taksijem do odmarališta, koje je vodio Mahariši Maheš Jogi, jedan od najekstravagantnijih od svih samoproklamovanih gurua koji su se pojavili krajem hipi ere. Planirao je da meditira i, kako sam kaže, "izleči slomljeno srce".

"Seo sam i čuo vrisak u vlastitoj glavi: Jeeee, ovo su Bitlsi!", kaže Solcman, koji sada ima 78 godina i režiser je nagrađen Emijem.

Četiri godine ranije, 1964. godine, Solcman je bio jedan od 18.000 fanatičnih obožavalaca koji su ih gledali uživo u Mejpl Lif Gardensu u Torontu. Nije se sećao mnogo više od toga.

Sada je, zahvaljujući igri sudbine, stajao ispred najslavnije muzičke grupe na svetu.

Bitlsi su uživali u plodovima uspeha Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, njihovog legendarnog albuma iz 1967. godine, i počinjali su da pišu pesme za sledeći, koji će postati poznat kao Beli album (White Album).

Prema Solcmanovoj priči, vrlo je brzo probijen led.

"Jesi li Amerikanac", pitao je Lenon Solcmana.

"Ne, ja sam Kanađanin", odgovorio je Solcman.

"Ah, on je iz jedne od kolonija", zafrkavao se Lenon.

Za stolom se začuo glasan smeh.

"Znači, i dalje se klanjaš Njenom kraljevskom visočanstvu?", našalio se Lenon.

Solcman je rekao da on "lično" to ne radi.

Pridružili su se Makarni i Star.

"Pa da, ali imate Kraljicu na novcu…"

Solcman je odgovorio: "Mi imamo Kraljicu na našem novcu, ali, hej, ona živi sa vama!".

Tokom čitave naredne nedelje on se družio sa Bitlsima u zabitom odmaralištu kraj reke Gang. Meditirali su, pevali, jeli vegetarijansku hranu i razgovarali.

Više od 50 godina nakon što je upoznao ekstravagantnu četvorku, Solcman je snimio 79-minutni dokumentarac, Susret sa Bitslima u Indiji.

Uz naraciju Morgana Frimena i u produkciji Dejvida Linča, film, između ostalog, sadrži retke slike benda koje je načinio Solcman. One su čežnjive vinjete o rok zvezdama na njihovom vrhuncu, nerezervisanima i opuštenima.

"Bio je to magično neukaljan susret. Obožavao sam njihovu muziku. Ali nisam zapravo bio omađijan njima kao slavnim ličnostima. Ponašali su se normalno i nisu bili nadmeni kao što zvezde umeju da budu ili imali predimenzioniran ego", kaže Solcman.

Slikao je bend u tri prilike svojim jeftinim foto-aparatom Pentaks. Na 30 od 54 slika koliko je napravio bili su Bitlsi.

Potom se vratio kući i ostavio kolor slajdove u kartonsku kutiju u podrumu, gde su stajali naredne 32 godine, sve dok ga ćerka nije nagovorila da uradi nešto s njima.

Tad je, 2005. godine, napravio knjigu u ograničenom tiražu u kojoj su objavljene neke od slika.

U ašramu, Ringo Star je dao svoju kameru od 16 milimetara Solcmanu, zajedno sa 30 metara filma, kako bi ovaj snimao bend i zadržao ga za sebe, rekavši mu da bi "moglo da vredi nekog novca".

Tri minuta snimka koji je Solcman napravio i odneo kući izgubljeno je i nikad nije pronađeno.

"Zapravo, nisam tada mislio da ću postići mnogo sa tim slikama i snimkom. Pokušao sam da zainteresujem Bitlse za projekat narednih 12 godina, ali nikad mi nisu odgovorili i ja sam odustao", kaže Solcman.

Bitlsi su ostali u Indiji više nedelja, sem Ringa koji je otišao ranije. Danas napušteni ašram i dalje je mesto hodočašća za obožavaoce.

Solcman se seća tog susreta kao "iskustva koje mu je promenilo život".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Muzika i Bitlsi: Slučajan susret turiste i liverpulske četvorke o kojem je napravljen film

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2020

Slučajan susret Kanađanina i čuvene liverpulske četvorke u Indiji tema je dokumentarnog filma...Getty ImagesRingo Star sa Morin Starki; Pol Makartni sa Džejn Ešer; Džordž Harison sa Peti Bojd; Džon Lenon sa Sintijom Lenon..Susret kanadskog turiste sa Bitlsima u duhovnom odmaralištu u Indiji...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.