Muzej u Nišu bez adekvatnih prostorija

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej u Nišu bez adekvatnih prostorija

Narodni muzej u Nišu obeležava osamdeset godina rada, ali kao i druge slične institucije u Srbiji, ima problem nedostatka prostora. I pored toga što ima zavidnu kolekciju vrednih predmeta, nema odgovarajuće uslove za njihovo čuvanje, a različite aktivnosti muzeja nisu objedinjene u istom prostoru.

Iako obeležava osamdeset godina rada, niški Narodni muzej, nema dovoljno prostora za kolekciju vrednih predmeta.

Deo zbirke istorije umetnosti Narodnog muzeja u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nišu, čuva se u  depou, jednom od rektih koji imaju odgovarajuće uslove. Muzej u svojim fondovima ima više od 40.000 vrednih predmeta.

Mara Makarić, kustos zbirke istorije umetnosti kaže da se dobar deo eksponata muzeja čuvaju  u neuslovnim depoima, što je, kako kaže, priča decenijama.

Stalnu arheološku postavku i muzejske objekte godišnje vidi skoro 50.000 posetilaca. Obrazovnu kulturnu i estetsku misiju muzeja potvrđuju i oni koji sa ovom institucijom redovno sarađuju.

Direktor Ahreološkog instituta u Beogradu Slaviša Perić kaže da Narodni muzej ima u svom okruženju izuzento vredne arheološke lokalitete i da posebno treba naglasiti da etnologija kao srodna nauka ima izuzetno bogatu građu na teritoriji grada Niša.

Višedecenijski problem muzeja je nedostatak zgrade sa jedinstvenom namenom, pa ova institucija radi u tri odvojena prostora, a uskoro bi torebalo da dobiju još jedan.

"Već ove godine Narodni muzej u Nišu može i ući će u zgradu Oficirskog doma, čime ćemo dobiti jedan prostor za izložbene aktivnosti i za druge sadržaje koji prate naše edukativne programe", kaže on.

Renovirana je Upravna zgrada muzeja, u planu su i nove stalne postavke, a na ovom prostoru trebalo bi već naredne godine da počne izgradnja depoa, kojim bi se trajno rešio problem čuvanja muzejskih zbirki.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.