Izvor: B92, 30.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej protestuje zbog istupa SRS-a

Novi Sad -- Muzej savremene umetnosti Vojvodine odbacio je optužbe SRS-a da izložbom prištinskih umetnika veliča "albanski terorizam".

Srpska radikalna stranka je u plaćenom terminu na pojedinim televizijama emitovala spot u kome je prikazana slika Adema Jašarija sa izložbe "Odstupanja" i u kojem se tvrdi da se na taj način "veličaju zlodela albanskih terorista". Muzej savremene umetnosti Vojvodine saopštio je da je SRS Jašarijevu sliku u potpunosti izvukla iz umetničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konteksta "za potrebe prljave političke kampanje".

U saopštenju se objašnjava da je antiratni umetnik Dren Malići iz Prištine izložio svoj rad "Fejs to fejs", u kome su predstavljeni Elvis Prisli kao ikona američke pop-kulture i Adem Jašari kao mitologizovani borac Oslobodilačke vojske Kosova, koji za kosovske Albance predstavlja heroja poslednjih ratova.

"Oba lika su preko čuvenih slika-serigrafija Endija Vorhola ironizovani kao ikone savremene potrošačke pop-kulture. Ovim radom umetnik Dren Malići je kritikovao poziciju upotrebe i zloupotrebe protagonista poslednjeg rata na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine podsetio je da se u nacističkoj Nemačkoj zabranjivala moderna umetnost ili se koristila u dnevno-političke svrhe u cilju ostvarenja nacističke ideologije.

Izložba "Odstupanje" otvorena je 22. januara i građani će moći da je vide do 5. februara.

Građani Beograda izložbu će moći da vide u galeriji "Kontekst" od 7. februara.

Izložba se realizuje u produkciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije "Napon" iz Novog Sada i Kontekst

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.