Mutno

Izvor: Kurir, 24.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mutno

BEOGRAD - Ni nekoliko dana od otvaranja „afere gas“ nije jasnije ko je kriv za poskupljenje gasa za 60 odsto, kako će se država ponašati u ovom slučaju i da li će građani već ove zime dobiti

I, NARAVNO, DINKIĆ

Sagovornik Kurira iz „Jugorosgasa“ podseća na odluke o dokapitalizaciji ove firme iz 2005, kad je „Central ME“ otkupio 25 odsto vlasništva za 4,8 miliona dolara. U planu je bilo da se taj iznos najpre uplati NIS, odnosno „Srbijagasu“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- U to vreme nije bilo novca. NIS je Rusima dugovao više od 260 miliona dolara za isporuke gasa, a direktor „Progresgastrejdinga“ Vladimir Koldin radio je „u kaputu“ jer firma nije imala novca ni da plati grejanje. Posebna priča je plaćanje takse kroz Mađarsku tamošnjem MOL. Istina je da Srbija uz Belorusiju ima najnižu povlašćenu cenu gasa, ali dok taj gas prođe između graničnih prelaza Berekova i Horgoša, Srbe gas po kubnom metru košta 20 dolara više! G17 plus i Dinkić stoje iza ove odluke - kaže naš sagovornik.

BATIĆ TRAŽI ANKETNI ODBOR

Vladan Batić, predsednik DHSS, u izjavi za Kurir kaže da će zatražiti osnivanje anketnog odbora u Skupštini koji će se baviti pitanjima poskupljenja gasa.

- Ovde se ne radi o nekom Saši Iliću ili platama. Iza svega stoje postupci političara koji su bili u prethodnoj vladi, a koji su i u sadašnjoj. Kako su Mlađan Dinkić i Predrag Bubalo na sastanku s predstavnicima „Gasproma“ odlučili da odbace izuzetno povoljan aranžman s ovom firmom, a kasnije da uvedu posrednike? Takođe, treba videti da li iza te firme u Austriji, odnosno iza tih 25 procenata, stoje neki domaći biznismeni - kaže Batić.

VLADA: RAČUNI ZA GAS U DVE RATE

Vlada Srbije juče je donela odluku da građani troškove gasa ubuduće plaćaju u dva dela, rekao je ministar energetike Petar Škundrić i najavio da će od ponedeljka, 27. oktobra, cena goriva biti niža u proseku za 15 odsto. Škundrić je dodao da je funkcioner SPS Dušan Bajatović imenovan za generalnog direktora „Srbijagasa“ umesto Saše Ilića. On je kazao da će građani za utrošeni gas plaćati odmah 62,5 odsto, a preostalih 37,5 odsto u narednih šest meseci od plaćanja prvog računa. Vlada je zadužila „Srbijagas“ i Agenciju za energetiku da u narednih 15 dana izanaliziraju marže distributera gasa i dostave izveštaj o tome.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.