Mutacije SARS-CoV-2 ne pogoršavaju pandemiju, tvrde naučnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 12:43

Mutacije SARS-CoV-2 ne pogoršavaju pandemiju, tvrde naučnici

Korona virus koji izaziva kovid-19 mutira dok se prenosi širom sveta, ali nijedna od trenutno potvrđenih mutacija izgleda da nema sposobnost da ubrza prenošenje virusa, tvrde naučnici.

U istraživanju kojim su obuhvaćeni podaci o genomima virusa dobijenih od 46.723 ljudi obolelih od kovid-19 iz 99 zemalja istraživači su identifikovali 12.706 mutacija SARS-CoV -2, kako prenosi Rojters.

Naučnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međutim, ističu da su otkrili da nijedna od ovih mutacija ne čini da se kovid-19 prenosi brže.

Jedna od autorki studije Luci van Dorp sa Instituta za genetiku pri Londonskom univerzitetskom koledžu napominje da treba nastaviti sa praćenjem novih mutacija, posebno kada se počne sa vakcinacijom.

Fransoa Balu sa Londonskog univerzitetskog koledža koji je takođe učestvovao u istraživanju kaže da za sada ne postoji pretnja po efikasnost vakcine protiv kovid-19.

On je ipak upozorio da bi ubrzano sprovođenje vakcinacije moglo da dovede do mutacija virusa dok pokušava da napadne imuni sistem.

Preliminarni rezultati studije objavljeni su na internetu u maju. Nakon recenzije, pun članak objavljen je u sredu u časopisu "Nejčr komjunikejšns".

Poznato da je virusi mutiraju sve vreme, a kod nekih se promene dešavaju češće, kao što je, na primer, virus gripa.

Većina mutacija je neutralna, ali neke mogu delovati i pozitivno i negativno na virus, zbog čega neke mogu da učine da vakcine protiv virusa budu neefikasne. Ukoliko se virusi menjaju na ovaj način, vakcine protiv njih moraju konstantno da se menjaju kako bi sačuvale efikasnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo otkriće o mutacijama virusa korona

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Nov.2020

Korona virus koji izaziva bolest kovid 19 mutira dok se prenosi širom svijeta, ali nijedna od trenutno potvrđenih mutacija izgleda da nema sposobnost da ubrza prenošenje virusa, tvrde naučnici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

SVE O BEZBEDNOSTI KOVID VAKCINE: Profesor Medicinskog fakulteta razbio sve predrasude o novom cepivu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2020, 12:02

Pošto će se vakcina prvi put primenjivati na ljudima, kako će ona "reći" ćeliji da prestane sa proizvodnjom antitela?..Otakao je proglašena pandemija korona virusa svetom je zavladao strah od nove pošasti sa kojom se čovečanstvo susreće, a nedugo zatim usledile su i prave egzistencijalne krize,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.