Mustač na korak bliži izručenju Nemačkoj

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mustač na korak bliži izručenju Nemačkoj

Ukinuto rešenje o neizručenju bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Zdravka Mustača Nemačkoj, a predmet je vraćen na ponovno razmatranje. Mustač je bio nadređen Perkoviću, kojeg nemačko pravosuđe tereti za umešanost u ubistvo Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu porodice ubijenog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića i ukinuo rešenje Županijskog suda u Velikoj Gorici o neizručenju bivšeg čelnika jugoslovenske tajne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << službe Zdravka Mustača Nemačkoj.

Ukidanjem presude predmet slučaja Mustače, koji je blisko povezan sa slučajem bivšeg funkcionera jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, vraćen je prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Portparol tog suda Ante Zeljko rekao je agenciji Hina da je Vrhovni sud ukinuo rešenje Županijskog suda kojim je odbijeno izvršenje evropskog naloga za hapšenje i da je predmet Mustač vraćen na ponovno razmatranje.

Sledom odluke Vrhovnog suda, Županijski sud u Velikoj Gorici ponovno će odlučivati o zahtevu Nemačke za izručenjem bivšeg jugoslovenskog obaveštajca, rekao je Zeljko.

Vrhovni sud je, takođe, prihvatio žalbu porodice ubijenog Đurekovića na odluku velikogoričkog suda, koji je kao nedopuštenu odbacio njihovu raniju žalbu na odluku da se odbije izručenje Mustača.

Vrhovni sud je preinačio to rešenje, smatrajući da je žalba dopuštena, rekao je Zeljko. Detalje ovih odluka Vrhovni sud će objaviti u ponedeljak.

Inače, Mustač je bio nadređen Perkoviću, koga nemačko pravosuđe tereti za umešanost u brutalno ubistvo Đurekovića 1983. godine nadomak Minhena.

Perković je Nemačkoj izručen krajem januara, a na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Za razliku od Perkovića, čije izručenje je Nemačkoj odobrio zagrebački Županijski sud, što je kasnije potvrdio i Vrhovni sud, velikogorički sud je zahtev za izručenje Mustača odbio sa obrazloženjem da je u slučaju ubistva Đurekovića nastala apsolutna zastarelost predmeta.

Različite odluke dva županijska suda, u Zagrebu u slučaju Perkovića i u Velikoj Gorici u slučaju Mustača, su neposredno nakon donošenje izazivale različita tumačenja stručne javnosti u Hrvatskoj.

Hrvatska vlast je na različite načine pokušavala da onemogući izručenje Perkovića, pa i po cenu kršenja evropskih konvencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.