Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musliu: Izbore treba bojkotovati

Preševo -- Predsednik Pokreta za demokratski progres sa juga Srbije Jonuz Musliu smatra da treba bojkotovati izbore 21. januara.

Musliu je izjavio da njegova stranka ostaje pri stavu da treba bojkotovati izbore u Srbiji jer je to zahtev birača njegove stranke, ali i način da se izvrši pritisak na vlasti u Beogradu, kako bi se one ozbiljnije bavile rešavanjem probleme Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ova stranka je prvobitno pristala da učestvuje na listi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albanaca, ali se kasnije povukla.

"Iako je postignut sporazum o rešavanju problema u Preševskoj doline političkim sredstvima, do njihovog rešavanja nije došlo, pa je i danas položaj Albanaca na ovim prostorima približno isti, uz neka manja poboljšanja", kaže Musliu, , koji je i bivši politički komandant OVPMB.

Prema njegovim rečima, nije sprovedena integracija Albanaca u lokalne institucije i nije sprovedena demilitarizacija regiona, već je povećan broj naoružanih formacija i njihovih pripadnika.

"Albancima, izuzev nekih slučajeva, nije nadoknađena šteta pričinjena 1999. i 2000, što je jedna od glavnih prepreka za povratak raseljenih Albanaca, a da ne govorimo o stanju u obrazovanju, socijalnoj zaštiti ili poreskoj politici, kojom se diskriminušu Albanci", rekao je Musliu.

On kaže da su to samo neki od razloga zbog kojih je njegova stranka odustala od učešća na izborima, ali tvrdi da se protivi bilo kakvim pritiscima na albanske birače da ne izlaze na izbore, o čemu se poslednjih dana priča na jugu Srbije.

"Pretnje i pritisci nisu demokratska sredstva za postizanje političkog cilja. Svaka politička stranka ima pravo na stav o svakom pitanju, pa i u vezi s tim izborima. To što dve stranke i njihova rukovodstva imaju drugačiji stav i učestvovaće na izborima, ne znači da su izdajnici albanskih interesa", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.