Muslimanska braća konačno na vlasti

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Muslimanska braća konačno na vlasti"

Egipatska štampa danas ocenjuje "revolucionarnim" predsednikovo preuzimanje vlasti, dok neki mediji ukazuju da je Mohamed Morsi okončao postojanje Vrhovnog vojnog saveta sa kojim je kohabitirao na čelu države.

Mohamed Morsi je član islamskog pokreta Muslimanska braća

 

Predsednik Egipta Mohamed Morsi naložio je u nedelju penzionisanje

ministra odbrane i načelnika generalštaba i ukinuo ustavne amandmane

koji su generalima davali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << široka ovlašćenja.

 

Provladin dnevnik Al-Akhbar ocenjuje da je udaljavanje moćnog ministra odbrane i šefa Vrhovnog saveta oružanih snaga, maršala Huseina Tantavija i ostalih članova saveta jedna od "revolucionarnih odluka".

 

"Braća zvanično na vlasti", naslov je nezavisnog dnevnika Al-Vatan, misleći na islamski pokret Muslimanska braća kome pripada predsednik Morsi.

 

Nedeljnik Al-Usbua, blizak doskorašnjim vojnim vlastima, međutim, osuđuje "diktaturu Braće".

 

"Morsi okončao vlast Vrhovnog saveta oružanih snaga", piše drugi nezavisni dnevnik Al-Šioruk.

 

List ocenjuje da najavljene mere, posebno one da predsednik preuzima vlast, daju šefu države "veća ovlašćenja od Mubarakovih".

 

Tantavi je je na čelu Vrhovnog saveta koji je vladao Egiptom 17 meseci nakon što je u protestima u februaru 2011. godine s vlasti svrgnut Hosni Mubarak.

 

Tantavi je pre toga bio ministar odbrane gotovo dve decenije za vreme Mubarakovog režima.

 

Drugi najznačajniji čovek u Vrhovnom savetu, načelnik generalštaba, Sami Anan takođe je primoran da se penzioniše, a na njegovo mesto je imenovan general pukovnik Sidki Sajed Ahmed.

 

Morsi, pripadnik Muslimanske braće, pokreta koji ima većinu u parlamentu, izabran je za predsednika Egipta u junu.

 

Pre nego što je preuzeo dužnost predsednika, Vrhovni savet oružanih snaga, koji je tada vladao zemljom, doneo je ustavnu deklaraciju kojom su predsedniku ograničene mogućnosti da odlučuje o stvarima vezanim za vojsku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.