Muslimani ukidaju seriju zbog prasetine?!

Izvor: Vesti-online.com, 05.Feb.2010, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslimani ukidaju seriju zbog prasetine?!

Sarajevski pisac i scenarista Feđa Isović najavio je mogućnost odustajanja od humorističke serije "Lud, zbunjen, normalan" zbog protesta islamskih vernika u BiH koji šale na račun muslimana upoređuju sa genocidom nad Bošnjacima.

"Na ovaj način se profaniše reč genocid i njeno značenje, i na neki način umanjuje tragedija Srebrenice poredeći je sa običnom humorističkom serijom", rekao je Isović za portal "Svevijesti".

U saopštenju udruženja "Majke Srebrenice >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Podrinja" naglašeno je da se ta epizoda može porediti samo sa uređivačkom politikom ratne televizije Srna na Palama i njenim glavnim protagonistom Ristom Đogom, prenosi Fena.

Ova serija emituje se već četvrtu sezonu i po mnogim je parametrima najgledanija serija u BiH, a prikazuje se u i Srbiji i Hrvatskoj.

Nakon emitovanja epizode u kojoj se svinjsko meso prikazuje kao ćureće oštro su reagovali rijaset Islamske zajednice i udruženje "Majke Srebrenice".

"Nije nimalo prijatan osećaj kada živite u Sarajevu, a napadaju vas Rijaset i "Majke Srebrenice", a po internet forumima vam upućuju fizičke pretnje. Ako ne bude snimanja četvrte sezone onda će ovi napadi svakako biti jedan od razloga zašto je do toga došlo", rekao je Isović i dodao da njegovo ateističko uverenje "nije neka olakšavajuća okolnost za život u ovoj sredini".

On kaže da je islam koji on poznaje i koji su praktikovali njegovi preci odiše sa puno više tolerancije od sada pokazanog u Sarajevu.

"Ako je prikazivanje prasetine na televiziji samo po sebi problem, onda imamo puno veći problem nego što je to ova epizoda. Moramo onda da izbacimo slike te domaće životinje iz školskih udžbenika, iz kulinarskih šou programa, iz programa nastave na Veterinarskom fakultetu, iz polica prehrambrenih tržnih centara i, pre svega, iz dvorišta naših komšija koji su se usudili da u našem okruženju drže tu uvredljivu i nadasve opasnu životinju", poručuje Isović.

"Sporni delovi"

U 76. i 77. epizodi protagonisti serije pokušavaju na prevaru da prodaju svinjsku šunku pakujući je kao ćureće meso, a onda ismejavaju čoveka koji u Farukovom studiju želi da snimi CD sa ilahijama i kasidama. Upravo te delove serije gledaoci muslimanske veroispovesti smatraju spornim i zbog toga ističu da ne nameravaju da putem pretplate finansiraju ovaj televizijski sadržaj.

Nakon epizode serije "Lud, zbunjen, normalan" prikazane 31. januara na FTV-u, oglasilo se i Udruženje "Majke Srebrenice i Podrinja", javlja Fena.

U saopštenju pozivaju muslimane i pripadnike drugih konfesija da pokrenu tužbu protiv Federalne TV, njenog menadžmenta i uredništva i protiv scenariste i reditelja serije "Lud, zbunjen, normalan" zbog povrede časti i dostojanstva muslimanskog naroda.

U otvorenom pismu menadžmentu i uredništvu FTV-a Udruženje traži javno izvinjenje zbog epizode serije prikazane 31. januara, jer smatra da je "klanjati dženazu krmetu" najveći civilizacijski napad na islamske vrednosti koji se, nakon genocida, ikada dogodio muslimanima na ovim prostorima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.