Muslimani u svetu slave Ramazanski bajram

Izvor: Beta, 21.Apr.2023, 23:51

Muslimani u svetu slave Ramazanski bajram

Ramazanski bajram protekao je danas u znaku molitvi i radosti za muslimane širom sveta, a dok je u Sudanu proslava potisnuta eksplozijom neprijateljstava, u drugim zemljama je preovladala nada za boljom budućnošću.Nakon jednomesečnog ramazanskog posta, muslimani slave Bajram gozbama i porodičnim posetama.Početak praznika se tradicionalno zasniva na opažanju novog meseca, što se razlikuje u zavisnosti od geografske lokacije.U Kartumu, glavnom gradu Sudana, rafali iz automatskog oružja obeležili su prve sate prazničnog dana, a mnogi stanovnici ove prostrane afričke zemlje su ili pobegli pred ratnim konfliktom ili su se zaključali u kuće uoči praznika.U Jerusalimu, hiljade vernika se okupilo u svetoj džamiji Al-Aksa, oko koje je prošlog meseca bilo velikih tenzija sa izraelskim vlastima i snagama bezbednosti. U ovom kompleksu nalazi se i najsvetije mesto Jevreja.Ulice glavnih gradova arapskih zemalja, Damaska, Bagdada i Bejruta, bile su zakrčene vernicima koji su hrlili kao džamijama i grobljima. Mnogo muslimani posećuju grobove svojih najmilijih nakon molitvi u zoru na prvi dan Ramazanskog bajrama.Islamski praznici prate lunarni kalendar, ali se neke zemlje oslanjanju pre na astronomske kalkulacije nego na fizička osmatranja. To često dovodi do neslaganja između verskih vlasti u različitim zemljama - ponekad i u istoj zemlji, u vezi sa početnim danom Bajrama.Ove godine, ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Muslimani u svetu slave Ramazanski bajram

Izvor: Danas, 22.Apr.2023, 00:22

Ramazanski bajram protekao je danas u znaku molitvi i radosti za muslimane širom sveta, a dok je u Sudanu proslava potisnuta eksplozijom neprijateljstava, u drugim zemljama je preovladala nada za boljom budućnošću.  

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.