Muško-ženski spasilački tim

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muško-ženski spasilački tim

Gorska služba spasavanja obezbeđuje četiri skijaška centra u Srbiji: na Kopaoniku, Staroj planini, Zlatiboru i Divčibarama. U našem najelitnijem zimskom centru ova volonterska organizacija je najduže, skoro tri i po decenije. Od nedavno u svom sastavu ima i dame.
Na Kopaoniku ima najviše skijaša, pa tako i mnogo posla za Gorsku službu spasavanja, posebno vikendom i tokom zimskog raspusta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada su najveće gužve. Iako je ovih dana sunčano, a uslovi idealni za skijanje, spasioci dnevno zbrinu do 25 povređenih.

„Trenutno je na terenu 11 spasilaca od kojih šest žena i jedan spasilac na sankama. Potpuno smo ravnopravni u svemu. Jedna žena je trenutno na obuci", kaže Luka Janković, GSS Kopaonik.
Tridesetšestogodišnju Anicu Petrović, koja se trenutno obučava za spasioca, zatekli smo na jednoj od 39 kopaoničkih staza kako usavršava tehnike skijanja. Profesorka u medicinskoj školi i dugogodišnja planinarka, rešena je da položi sve ispite i da volontira.

"Drugi put sam na obuci. Prvi put nisam uspela da prođem, ali me to nije obeshrabrilo da probam ponovo. Fizički sam se bolje pripremila tako da očekujem da ću im se uskoro pridružiti" ističe Anica Petrović, budući spasilac.

U jeku sezone kada je dnevno na stazama oko 7 000 skijaša, kolege iz Gorske službe spasavanja nemaju baš mnogo vremena za Anicu, zbog čestih poziva povređenih. Njoj to ne smeta jer je prioritet pomoć ljudima , što je i svrha ovog poziva kojim ova na izgled krhka dama želi da se bavi.



 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.