Muškarci se zaljube za 8,2 sekunde

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci se zaljube za 8,2 sekunde

Vreme koje je muškarcima potrebno da se zaljube na prvi pogled iznosi 8,2 sekunde. Žene međutim, mnogo duže posmatraju muškarce bez obzira na to da li im se oni dopadaju ili ne.

Naučnici tvrde da, što se pogled muškarca duže zadržava na ženi prilikom prvog susreta, to je njegovo interesovanje veće.

Ako traje svega nekoliko sekundi, onda to znači da nije preterano impresioniran, ali, ako pređe prag od 8,2 sekundi, to bi moglo da znači da je već "do ušiju" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zaljubljen.

Ovo, međutim, ne važi za suprotni pol.

Tokom istraživanja, postavljene su skrivene kamere koje su pratile pokrete očiju 115 studenata u razgovoru sa grupom glumica i glumaca.

Studenti su zatim bili zamoljeni da rangiraju svoje sagovornike po stepenu privlačnosti.

Muškarci su u proseku gledali 8,2 sekunde u glumice koje su im se dopale, a svega 4,5 sekundi u one koje su im se činile manje atraktivnim, piše američki naučni časopis "Arhiva seksualnog ponašanja".

Studentkinje su, pak, posmatrale glumce podjednako dugo.

Istraživači veruju da muškarci koriste očni kontakt u potrazi za odgovarajućom partnerkom, dok žene strahuju da ne privuku neželjenu pažnju koja ih može odvesti i do neželjene trudnoće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.