Muškarci mogu da doje, evo kada se to i ZAŠTO dešava Gastroeneorolog Perišić šokirao sve izjavom

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 11:27

"Muškarci mogu da doje, evo kada se to i ZAŠTO dešava" Gastroeneorolog Perišić šokirao sve izjavom

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je jutarnjem programu i govorio je o tome da u retkim situacijama žena može da doji kada nije u drugom stanju, ali i muškarac.

Doktor Perišić objasnio je da može da dođe do gubitka mleka kao posledica stresa koji prolaze porodilje rekao je na Tv Prva.

- Dva horomona koja žena luči, promaktin i oksitocin u hipofizi i to je interesantan spoj. Kada je beba na dojci, signal ide na hipofizu i mozak tada luči dva hormona, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to je toliko snažno dejstvo, što je dokaz da veličina grudi ne deluje na proizvodnju količine mleka - rekao je on.

- Stres je glavni faktor da se količina mleka kod majki smanji - istakao je on.

Doktor je naveo da je tokom studiranja od profesora čuo da majka koja usvoji dete, a nije rodila, može da ga podoji.

Takvi slučajevi su retki, a to se postiže stimulisanjem bradavica, pa to utiče na hipofizu.

- Takođe postoji situacija i da je otac stavljao dete na svoju dojku, kada je mlečna žlezda, hipofiza dobra, dojenje je moguće, pa su sve krize koje na primer majke imaju sa mlekom prolazne - istakao je on.

- U majčinom mleku postoji sekretorni imunoglobin, to je antitelo koje se nalazi u krvi a u mleku je. U jednom mililtru majčinog mleka ima 100 puta više leukocita nego u krvi, a ti neutrofili i leukociti kada uđu kod odraslih i dece, oni brane organizam, to je veoma moćno sredstvo u odbrani.

On objašnjava da odrasle osobe ne bi trebale svakodnevno da konzumiraju majčino mleko, ali da ne bi bilo štetno i ako ga probaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.