Muška neplodnost česta koliko i ženska

Izvor: Kurir, 11.Feb.2013, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muška neplodnost česta koliko i ženska

Jednostavna analiza koja pokazuje broj spermatozoida, njihovu pokretljivost i eventualne abnormalnosti zove se spermogram

Oligospermija, mali broj spermatozoida, jedan je od uzroka muške neplodnosti. Iako je potreban samo jedan spermatozoid da bi se oplodila jajna ćelija, verovatnoća da će samo jedan stići do nje veoma je mala.

Prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog, kaže za Dr Kurir da je muški infertilitet uzrok bračne neplodnosti u podjednakoj meri kao i ženski.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
- Zato bi trebalo u svim slučajevima bračne neplodnosti ispitivanja započeti prvo pregledom muškarca. Analiza sperme je bitna jer može da pokaže da li postoji problem. Tim pregledom može da se ustanovi da li je smanjen broj spermatozoida, da li imaju neku abnormalnost ili im je smanjena pokretljivost. Uz to u spermogramu može da se nađe i povećan broj belih krvnih zrnaca, što ukazuje na infekciju - navodi taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, koje bakterije su je izazvale pokazuje takozvana spermokultura, a antibiogram nam pomaže da odaberemo najbolji antibiotik za lečenje.

- Lečenje može da traje tri nedelje, a nekada i duže. Po pravilu, u takvim slučajevima neophodno je da se leče oba partnera istovremeno. Preporuka je da koriste kondom tokom terapije jer lečenje jednog partnera može nekada biti brže i efikasnije od lečenja drugog - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da čest uzrok muškog infertiliteta može biti i proširenje venskog spleta u skrotumu.

- Nije do kraja razjašnjen mehanizam uticaja ovog venskog proširenja na parametre spermograma. Ono izaziva lokalno povećanje temperature, usporeno odvođenje raspadnih produkata metabolizma, povećano prisustvo kateholamina. Operativno lečenje, koje se sastoji u podvezivanju vena, može dovesti do normalizacije nalaza. Nekada uspostavljanje normalnog nalaza spermograma nije potpuno, ali se rezultati mogu znatno popraviti i olakšati postupke veštačke oplodnje - zaključuje dr Vuksanović.

Infekcije, simptomi i lečenje

Dr Aleksandar Vuksanović navodi da je infekcija hlamidijom trahomatis česta kod parova koji se ispituju zbog bračne neplodnosti.

- Oboljenje najčešće nema simptome čak i kad duže traje. Ako ih i ima, obično je to blago peckanje pri mokrenju, bistra uretralna sekrecija iz mokraćnog kanala, osećaj peckanja i svraba u mokraćnom kanalu. Odsustvo simptoma je razlog što se infekcija često otkriva slučajno. Leči se odgovarajućim antibioticima kod oba partnera istovremeno. Po izlečenju nalaz spermograma se veoma često vraća u granice normalnog - navodi on.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Muška neplodnost česta koliko i ženska

Izvor: Dzungla.org, 11.Feb.2013

Jednostavna analiza koja pokazuje broj spermatozoida, njihovu pokretljivost i eventualne abnormalnosti zove se spermogram. Opširnije na Kurir

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.