Mušaraf: Suđenje za izdaju mi je namešteno, armija stoji iza mene

Izvor: Blic, 29.Dec.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mušaraf: Suđenje za izdaju mi je namešteno, armija stoji iza mene

Bivši pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf (70) izjavio je da su optužbe protiv njega za izdaju čista osveta i da ga podržava celokupna moćna armija.

U prvoj izjavi stranim medijima otkako je smešten u kućni pritvor u aprilu, Mušaraf je rekao da je cela armija uzbuđena zbog toga što je on optužen za izdaju.

Optužba protiv Mušarafa odnosi se na period iz 2007. godine kada je u novembru proglasio vanredno stanje u ukinuo ustav. Ovo je najnovija optužba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv njega i potencijalno najopasnija s kojom se suočio kada se vratio u zemlju u martu.

Taj slučaj mogao bi, navodi francuska agencija AFP, da sukobi pakistansku vladu sa moćnom armijom koja smatra da je ponižavajuće da bivšem šefu oružanih snaga sudi civilni, a ne vojni sud.

"Rekao bih da je cela armija uzrujana. Nemam sumnje oko povratne informacije koju sam dobio, a to je da je cela armija potpuno uz mene po ovom pitanju", rekao je on.

Početak suđenja Mušarafu za izdaju odložen je 24. decembra iz bezbednosnih razloga, nakon što je u blizini puta kojim je on trebalo da prođe do sudnice pronađen eksploziv.

Očekivalo se da se Mušaraf pojavi pred specijalno sazvanim sudom u prestonici Islamabadu, budući da nastojanja njegovog pravnog tima da to sudsko veće proglasi nenadležnim nisu dala rezultata.

Trebalo bi da se suđenje nastavi 1. januara, a Mušaraf je rekao da još nije odlučio da li će se pojaviti. On i njegovi advokati smatraju da je najnovija optužba za izdaju pokušaj premijera Navaza Šarifa, kojeg je Mušaraf svrgao s vlasti vojnim udarom 1999. godine, da mu se osveti preko suda.

Mušaraf će biti prvi šef armije kome će biti suđeno za izdaju u zemlji u kojoj su izvedena tri vojna udara. On je suočen za nizom krivičnih predmeta koji se odnose na period njegove vladavine od 1999. do 2008. godine, uključujući i ubistvo premijerke Benazir Buto 2007. godine.

Mušaraf se proletos vratio u Pakistan iz višegodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva s namerom da učestvuje na opštim izborima, obećavajući da će spasiti zemlju od ekonomskog kolapsa i militarizma, ali mu je vlada zabranila da se kandiduje.

Na izborima je ubedljivo pobedio novi premijer Navaz Šarif kojeg je Mušaraf svrgnuo sa vlasti 1999. godine i protiv njega poveo brojne krivične postupke.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mušaraf: Podržava me moćna armija

Izvor: Mondo, 29.Dec.2013

Bivši pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf (70) izjavio je da su optužbe protiv njega za izdaju čista..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.