Muralom protiv sivila velegrada

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muralom protiv sivila velegrada

Studenti Fakulteta likovnih umetnosti i udruženje građana „KURS“ predstavili su juče mural na stambenoj zgradi u Ulici Đure Jakšića na parkingu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao početak dugoročnog projekta „Umetnička rekonstrukcija“.

- Ideja za izradu ovog murala potekla je iz posmatranja problema mladih umetnika da se afirmišu. Kod nas na fakultetu postoji tradicija izrade murala na javnom prostoru, to su radili i naši profesori. Ovo je naš način da bojama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na fasadama razbijemo sivilo grada - rekao je Miloš Miletić, student završne godine FLU i organizator izrade murala.

Mural je početak dugoročnijeg projekta „Umetnička rekonstrukcija" u okviru koga je planirana izrada još murala kojima bi se ulepšale fasade Beograda.

- Rado smo prihvatili ovu ideju jer poklanjamo veliku pažnju ulepšavanju kako naše opštine tako i grada. Na ovaj način mladi ljudi pokazuju talenat i umeće i ovo je njihov poklon Beogradu. Ovo je treći mural po redu, a u planu imamo postavljanje instalacije na zidu OŠ „Mihailo Petrović Alas" na uglu ulica Kralja Petra I i Gospodar Jovanove - izjavila je Mirjana Božidarević, predsednica Opštine Stari Grad koja je i pokrovitelj celog projekta.

Radili dva meseca

Izrada murala u Ulici Đure Jakšića trajala je oko tri sedmice, a izrada skica i traženje donatora oko dva meseca. Na izradi su učestvovali studenti FLU: Mirjana Radovanović, Tanja Uverić, Jelena Grujičić, Nikola Đorđević i Miloš Miletić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.