Municija u muzeju

Izvor: Politika, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Municija u muzeju

Sve što je pravljeno u proteklih osam decenija sada je postalo neobična zbirka eksponata

UŽICE – Užička fabrika "Prvi partizan" dobila je stalnu izložbu u Narodnom muzeju u Užicu, jednu od retkih naših privrednih muzejskih postavki. Tu je predstavila svoju prošlost i sadašnjost, izložila razne vrste i kalibre municije, puške predratne lovačke i one "partizanke" pravljene u vreme rata, nove alate, fotografije i dokumenta, a uskoro će i medicinske stolove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje upravo proizvodi. Postavka je otvorena prekjuče, na 78. godišnjicu od osnivanja ove poznate fabrike.

– Došli smo na ideju da ono što su kroz 78 godina radnici "Prvog partizana" stvarali ostane trajno zabeleženo i vidljivo, da se svi ljudi dobre volje, kao i naši poslovni partneri, ovde uvere u ono čime se bavimo – kazao je, otvorivši izložbu, Dobrosav Andrić, generalni direktor "Prvog partizana".

Ova firma namenske proizvodnje poslednjih godina je jedno od šest preduzeća u sastavu Odbrambene industrije Srbije. Doba je njenog restrukturisanja, zarad izvesnije budućnosti. Nekad je složeni sistem "Prvi partizan" bio simbol velike i uspešne fabrike, zapošljavao je i po 7.000 ljudi, da bi devedesete donele ozbiljne probleme i gašenje nekih delova te velike firme. Među retkima opstao je i svim tim lomovima odoleo deo namenske proizvodnje, nastavljajući da nosi ime "Prvog partizana". Da bi u novije vreme, zahvaljujući odličnom izvozu, sa svojim proizvodima: streljačkom, sportskom i lovačkom municijom (tu je i nešto artiljerijskog programa, oprema i alati) stigao na mnoga značajna svetska tržišta.

– Izvozimo u SAD, srednju i južnu Ameriku, Australiju, mnoge države Evropske unije, u oko dve trećine sveta. Izvoz nam je ove godine bio 95 odsto od proizvedenog, a proizvodnju smo povećali za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnju. Uspeli smo da nađemo pravi recept i model da naši proizvodi svojim kvalitetom stignu da stranih kupaca – dodaje Andrić.

Ovaj novi "Prvi partizan" smanjio se na svega 730 zaposlenih, ali ima izvesniju budućnost sa stalnom uposlenošću. Posebne nade se polažu u važan dugoročni posao sa belgijskom firmom "FN Herstal", jednom od vodećih u svetu u oblasti streljačkog oružja i municije. Belgijanci hoće saradnju sa Užičanima u proizvodnji i plasmanu municije, kroz stalne ugovore, a borba za takve ugovore je uglavnom najteži deo posla u ovoj branši. Kao kuriozitet, neka posluži podatak da je ta ista belgijska firma još 1924. godine prodala vojsci Kraljevine Jugoslavije veću količinu pušaka i 100 miliona metaka kalibra 7,9 milimetara, da bi se evo, posle 82 godine, saradnja obnovila, s tim što sada Užičani prodaju svoju municiju Belgijancima.

B. Pejović

[objavljeno: 24.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.