Muke prevarenog bravara

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke prevarenog bravara

Jovan Nikolić, kome je ukraden identitet, dobio potvrdu da je žrtva prevaranta. Sada ne može da bude uhapšen i ne mora da plaća dugove koje nije napravio. I dalje je vlasnik i direktor dva preduzeća u koja nikada nije kročio. Jedno od rešenja je da podnese tužbe kojima bi tražio da više ne bude vlasnik i direktor firmi, ali da sve troškove snosi sam.

Nezaposleni bravar Jovan Nikolić, koji je žrtva krađe identiteta, dobio je od Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << potvrdu koja dokazuje da je žrtva prevaranta. Sada ne može da bude uhapšen i ne mora da plaća dugove koje nije napravio.

Međutim, njegove muke nisu završene. I dalje je vlasnik i direktor dva preduzeća - "Transšped logistik" i "Novolajn", koje nije ni osnovao ni kupio, niti ikad kročio u njih. Agencija za privredne registre nema pravnu mogućnost da ga izbriše iz registra, dok sud ne donese rešenje o tome.

Osam puta za četiri meseca Nikolić je iz Smedereva došao u Beograd. Svaki put uzalud. Slali su ga od jedne do druge institucije, uvek sa tvrdnjom da je rešenje na nekom drugom mestu.

Prvo je bio u lokalnoj policijskoj stanici, iz koje su ga poslali u Beograd, u Agenciju za privredne registre, kaže Nikolić. Tamo je pokupio svu dokumentaciju.

"Otišao sam i u tužilaštvo da bih dobio neku potvrdu da mogu da se krećem, jer će da me hapse. Odatle smo otišli u Privredni sud u Beogradu, kad ni tu ništa nismo uradili", priča Nikolić.

RTS-u je u Privrednom sudu objašnjeno da je jedan od načina da Nikolić više ne bude vlasnik dva preduzeća, koja je neko drugi upisao na njegovo ime, da podnese dve tužbe kojima bi tražio da više ne bude vlasnik i direktor tih firmi.

U oba slučaja, sve troškove snosi sam, bez mogućnosti da ih refundira.

"Ja nemam odakle, nemam para, siromah sam. Živim od biroa rada od 14.000. Treba da se nađe advokat koga nemam para da platim, sada treba da tužim sam sebe, opet. Ja ne znam kako to treba, znači tužim sam sebe da bih isterao pravdu", priča Nikolić.

Proces protiv sebe Nikolić možda može da okonča, i to, u najboljem slučaju, za tri meseca. Ako sud donese rešenje o krađi identiteta, tek tada može da bude izbrisan iz Agencije za privredne registre.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.