Muke građana sa Infostanom - opomene pred utuženje

Izvor: Mondo, 01.Mar.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke građana sa Infostanom - opomene pred utuženje

Mnogi Beograđani dobili "opomene pred utuženje" od JP "Infostan" u kojima im se preti javnim izvršiteljima ako ne izmire dugovanja od kojih su neka stara i po više godina. Mnogima nije jasno o kakvim je dugovima reč.

Foto: Mondo/ G.S ilustracija

Pojedini Beograđani javili su se redakciji MONDA nakon što su u svojim poštanskim sandučićima zatekli koverte u kojima su "opomene pred utuženje" od Javnog preduzeća "Infostan", a mnogima nije jasno o kakvim je dugovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << reč i tvrde da su sve uredno platili.

Navodno, reč je o nekim dugovima od pre godinu, dve, tri i više, a koji nisu prikazivani u redovnim računima. A ima slučajeva kada su ti dugovi zastareli.

Ako se odmah ne plati "dug", a rok je 8 dana od dobijanja opomene, stiže druga opomena u kojoj se navodi da ćete platiti više...

U jednoj od opomena u koje smo imali uvid piše: "Ukoliko ne postupite po instrukcijama iz Opomene i ne izmirite dugovanje, biće pokrenut postupak prinudne naplate pred javnim izvršiteljima".

Evo jednog slučaja.

Beograđanka nam je pokazala opomenu od Infostana zbog "neplaćenih računa za februar, mart i april 2018. godine", iako je te račune uredno platila.

"Reč je o dugu koji datira iz 2013. godine za jun, jul i avgust, kada u stanu niko nije ni živeo. Taj dug postoji, ali je evidentno da je zastareo jer je prošlo 5,5 godina. Ja sam sve ove račune iz 2018. godine, za koje navode da postoji dug, uredno platila", rekla nam je ona.

Ona nije jedini slučaj. Ne mali je broj onih koji su bili iznenađeni "opomenom" u kojima su navedeni meseci iz prošle godine za koje uredno imaju dokaz o uplati.

Portal "Efektiva" (efektiva.rs) je već pisao o tome i naveo da je Javno preduzeće "Infostan tehnologije" od  novembra 2011. do aprila 2018. primenjivalo saldo sistem knjiženja, služeći se obmanjujućom poslovnom praksom.

O čemu je reč?

Dobijete račun za, na primer, februar 2018. godine i platite ga. Ali, imate neki dug od pre nekoliko godina. "Infostan" je tu vašu uplatu automatski preknjižavao na najstarija mesečna potraživanja, koja mogu biti i zastarela. Dok ste vi prema podacima sa računa opravdano verovali da plaćate, recimo, račun za februar 2018. godine, vi ste zapravo platili, recimo, maj 2013. godine.

Prostim rečnikom: građani su bili obmanuti izgledom računa i verovali su da plaćaju upravo za mesec koji je napisan na računu, a zapravo su sve vreme plaćali starija potraživanja. Od kojih su, moguće, neka i zastarela.

Da se razumemo: račune, komunalije, poreze, obaveze... treba plaćati, jer tako država funkcioniše. Nigde u svetu ne možete da ne platite, ali isto tako mora se voditi računa o tome da naplata bude JEDNAKA ZA SVE, odnosno da se po istim ovim principima utužuju i "jure" najveći dužnici koji duguju milione dinara.

Takođe, s obzirom na to da je najveća stavka na računima "Infostan" za grejanje da se dobro povede računa o tome kakvo je grejanje u stanovima i da ako neko plaća grejanje cele godine, onda ima pravo i da to grejanje ima stalno, odnosno bar tokom zakonom propisane grejne sezone, a ne da radijatore "utule" kad je napolju, eto, lepo vreme.

Ništa se vi ne brinite, lako ćemo mi da otvorimo prozore. Platili smo za grejanje!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.