Mukbang video: Zašto je Kina uzela na zub influensere koji proždiru hranu

Izvor: B92, 14.Sep.2020, 18:25

Mukbang video: Zašto je Kina uzela na zub influensere koji proždiru hranu

Kineske vlasti objavile su rat influenserima koji uživo prenose konzumiranje ogromnih količina hrane, a svako ko traži ključne reči kao što su "prenos jedenja“ sada dobija poruke upozorenja – a sve u sklopu vladine kampanje "Čist tanjir“.

Kao što već reći svaki kuvar, mi jedemo očima - dakle, za ljude koji zarađuju za život jedući na društvenim mrežama, prezentacija hrane ključ je njihovog uspeha.

Korejska influenserka Sna, poznata kao Zalogaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stekla je obožavaoce širom sveta zbog načina na koji predstavlja hranu i jede prelepo aranžirane obroke.

A njenih više od šest miliona pratilaca na TikToku uključuju se skoro svaki dan da bi gledali kako žvaće i mljacka hranu sa ogromnih poslužavnika.

Sna je jedna od sve većeg broja zvezda koje su uzjahale dva ogromna internet trenda:

Pogledajte video o tome da li TikTok promoviše gladovanje?

Sve je počelo komentarom predsednik Sija Đinpinga, koji je nedavno pozvao sve ljude da se "bore protiv rasipanja hrane".

Nestašica hrana postaje sve veći problem u Kini, dok je ona i dalje u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a masovne poplave su prošlog meseca pogodile useve.

Kampanja "Čistog tanjira" pokrenuta je nakon što je predsednik istakao da je Kovid-19 oglasio uzbunu povodom bacanja hrane.

On je dodao da Kina mora da "održi svest o krizi kad je u pitanju sigurnost u vezi sa hranom."

A državni medijski kanali nisu časili časa da se bace na posao.

Info kanal CCTV emitovao je kritički nastrojene reportaže o mukbangu, skrenuvši pažnju na one koji konzumiraju gomile hrane i to prenose uživo.

Analitičarka medija kineskog BBC-ja Keri Alen kaže: "Društvene mreže u Kini odavno su nervozne zbog sadržaja na njihovim platformama koje doživljavaju kao protivne onome što država smatra dobrim, moralnim ponašanjem."

"Strimovanje uživo i vloging (video bloging) postaju sve popularniji."

"Ali budući da je država posebno nervozna zbog tih novih sloboda koje pruža ovaj medijum, mnogi vlogeri su se pomučili da pronađu vlastitu nišu, zahvaljujući strogim pravilima o lajvstrimovanju na otvorenom ili svemu što deluje zavodljivo", kaže Alen.

"I tako su influenseri na kraju prosto krenuli da pevuše uz postojeće pesme - ili da jedu."

Ali sada su neki od najuspešnijih zvezda mukbanga u Kini, "kraljevi velikog stomaka" koji jedu onoliko hrane na ekranima koliko mogu, doživeli da im snimci budu zamagljeni na kineskim platformama, kako bi se odvratili gledaoci.

"Korisnici su počeli manuelno da uklanjaju vlastite video snimke o jedenju", kaže Alen.

Ali čak i tada oni rizikuju da budu javno osramoćeni onlajn jer drugi mogu da sačuvaju njihove prethodne video snimke.

"Korisnici društvenih mreža iskoristili su ovu priliku da počnu da imenuju i sramote sve koji su nekada bili deo niše koja je preko noći postala 'rasipnička' i 'vulgarna'", kaže ova analitičarka.

Većina pratilaca zvezde Sna su u Koreji, Vijetnamu i Tajlandu.

Ali ona brine zbog svojih 50.000 kineskih fanova, od kojih se za mnoge smatra da su usamljeni ljudi koji samo žele da podele iskustvo dok jedu vlastitu večeru ispred telefona ili kompjutera.

"Nadam se da će ovo pogoditi samo one najgore kanale, a da će omogućiti korisnim i dobrim kanalima da ostanu otvoreni", kaže ona.

"Ja ne jedem mnogo na svojim snimcima i trudim se da jedem zdravo."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mukbang video: Zašto je Kina uzela na zub influensere koji proždiru hranu

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2020

Kineske vlasti objavile su rat influenserima koji uživo prenose konzumiranje ogromnih količina hrane, a svako ko traži ključne reči kao što su „prenos jedenja“ sada dobija poruke upozorenja – a sve u sklopu vladine kampanje „Čist tanjir“...A.bite..Kao što već reći svaki kuvar, mi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.