Mujo Hadžiomerović: Retrogradna politika sve gura unazad

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Okt.2015, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mujo Hadžiomerović: Retrogradna politika sve gura unazad

Retrogradna politika koju karakteriše neodgovornost, površnost i diskriminacija sebe vodi u propast, a sve druge unazad, ocijenio je Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, u razgovoru za "Nezavisne novine".

Nezadovoljan položajem Bošnjaka u RS, naglasio je da im se nepravedno prebacuje kvalifikacija remetilačkog faktora, što, kako cijeni, nije tačno jer je riječ o konstitutivnom narodu koji može biti i jeste korektivni faktor.

NN: >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Razgovaramo u trenutku kad su dvije stranke (SDA i SBB BiH) u svom koalicionom programu najavile ozbiljne promjene na federalnom, odnosno državnom nivou. Kakve refleksije u RS očekujete?

HADŽIOMEROVIĆ: Odahnuli smo. Veoma se radujem stabilizaciji političke scene i komotnijem funkcionisanju FBiH i BiH, situaciji u kojoj slijedi brži reformski proces i što se možemo nadati i pomoći međunarodne zajednice koja je u interesu svih građana ove zemlje. Kad govorimo o refleksiji koja se može očekivati u RS, s obzirom na to da cijeli postdejtonski period Bošnjake u RS najviše prate Ministarstvo raseljenih lica FBiH, odnosno državno resorno ministarstvo, nevladin sektor, za očekivati je još bolju saradnju jer jaka FBiH i jaka država mogu biti od koristi svima i u evropskim procesima i u članstvu u NATO-u, što je izlazna varijanta za sve. Usporavanje procesa, što očito nekome koristi, samo nas vraća korak nazad i mislim da sada već svi ljudi uviđaju da je površna, neozbiljna i diskriminirajuća politika retrogradna, štetna svima i donosi samo probleme.

NN:  Ustavni sud BiH bi uskoro trebalo da se izjasni i po zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, koji je inicirao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH. Kakav ishod očekujete, odnosno da li mislite da će, ocijeni li se zakon neustavnim, institucije RS poštovati takvu odluku, te šta ukoliko se apelacija ipak ne prihvati?

HADŽIOMEROVIĆ: S obzirom na stav Venecijanske komisije i drugih relevantnih institucija, za očekivati je da se apelacija prihvati i da se poštuje volja svih, te da se vratimo na početak i donesemo zakon o praznicima u RS, FBiH i na državnom nivou u saglasnosti sva tri naroda. Naša očekivanja su realna jer Bošnjaci nisu učestvovali u tome da Dan RS bude 9. januara. Ista inicijativa postoji i u BiH, ali Srbi nisu za to i taj zakon je na čekanju. Mnogo odluka Ustavnog suda BiH se ne poštuje, iako je to dužnost, pa me čudi da niko još nije pokrenuo krivične prijave zbog toga. Ima pomaka i u FBiH, a i naše najave o pokretanju krivičnih prijava su u završnoj fazi.

NN: Znači li to da bi u slučaju nepoštivanja ove odluke Ustavnog suda BiH djelovali isto?

HADŽIOMEROVIĆ: Ne vidim drugi način.

NN: Vijeće naroda RS nije postiglo saglasnost o pokrenutim procedurama za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine RS o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma i na odluku o izboru članova u Regulatornu komisiju za energetiku Srpske, što nagovještava zasjedanje Zajedničke komisije, odnosno Ustavnog suda RS. Kakvo je Vaše mišljenje o raspisivanju referenduma u RS, od čega se, barem prema sadašnjim zvaničnim najavama, ne namjerava odustati?

HADŽIOMEROVIĆ: Imam osjećaj da je to zabava za narodne mase i skretanje s osnovnog problema građana, a to su nezaposlenost, socijalni problemi, loša zdravstvena zaštita, loše obrazovanje, nepoštivanje ljudskih prava, ne provođenje reformi koje je već trebalo da se dese. Evo, ja govorim u ime Bošnjaka pa se pitam je l' mi samo služimo da punimo budžet? U dobroj mjeri ga punimo, a ne vraća nam se, iako treba da se vrati kroz ličnu zaštitu, imovinsku, zdravstvenu, obrazovanje... Ta politika i takav odnos su osuđeni na propast i nemaju sretnu budućnost. Na terenu je svima dogorjelo do nokata. Stalno ta priča da Bošnjaci hoće unitarnu Bosnu, to je zamjena teza. Unitarna RS je postavljena tako i nemamo nikakva prava, od asimetričnih ustavnih rješenja do Vijeća naroda koje nije Dom naroda, odnosno ne dobijamo zakone u nacrtu da bismo mogli djelovati amandmanski i popravljati ih kao u FBiH, potpredsjednici RS se ne pitaju kad je u pitanju imenovanje kao u FBiH, Poslovnik Ustavnog suda RS nije promijenjen. Umjesto da se radi na tome, govorimo o razmjerima stradanja koje je utvrdio već cijeli svijet i međunarodni sudovi. To je vrijeđanje logike i intelekta.

NN: Kako ocjenjujete položaj Bošnjaka u RS?

HADŽIOMEROVIĆ: Povratnike muče problemi sigurnosti, nezaposlenosti, zdravstvene zaštite, infrastrukture, jezika, obrazovanja... Imam osjećaj da se nekad zbog nemoći upušta u nacionalnu priču. Sredstva su mala i nedostatna, neravnomjerno se raspoređuju. Imamo stalni problem broja zaposlenih koji je ispod svakog procenta, dakle to nije poštivanje odluke o konstitutivnosti naroda. Sve manje Bošnjaka je zaposleno u MUP-u RS, u Sekretarijatu za vjere RS nema predstavnika Islamske zajednice...

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.