Mugabe ima rok do sutra u podne, inače impičment

Izvor: B92, 19.Nov.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mugabe ima rok do sutra u podne, inače impičment

harare -- Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF dala je rok Robertu Mugabeu, kojeg je smenila sa čela stranke, da do sutra u podne podnese ostavku na pozicije šefa države.

Agencija navodi da je ta stranka najavila da će u protivnom započeti procedura za impičment, odnosno smenu Mugabea sa predsedničke funkcije na sednici zimbabveanskog parlamenta koja je zakazana za utorak.

Centralni komitet ZANU-PF prethodno je doneo odluku da smeni Mugabea sa čela te stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i započne proces njegovog uklanjanja sa funkcije šefa države.

Za njegovog naslednika izabran je Emerson Mnangagva, bivši zamenik lidera ZANU-PF, koga je Mugabe otpustio ranije ovog meseca i koji će biti novi kandidat stranke za predsednika Zimbabvea.

Predlog uklanjanja Mugabea sa pozicije lidera stranke članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama.

Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka doneta "teška srca", jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

U svom obraćanju Centralnom komitet ZANU-PF, Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse, javlja Rojters.

Grejs Mugabe je izbačena iz stranke.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mugabe smijenjen sa čela vladajuće stranke, rok do sutra da ode sa funkcije predsjednika

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Nov.2017

HARARE - Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF smijenila je Roberta Mugabea sa funkcije lidera i dala mu vremenski rok manji od 24 časa da podnese ostavku na funkciju šefa države...Na njegovo mjesto postavljen je Emerson Mnangagva, koga je Mugabe ranije ovog mjeseca smijenio sa mjesta potpredsjednika,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.