Mudrosti i prečice velikog spremanja

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudrosti i prečice velikog spremanja

Bliže se dani kada nas očekuje mnogo obaveza u vezi sa praznicima i oko njih. Tu smo da vas podsetimo da, dok još nije počela pretpraznična potrošačka groznica i dok su još glave na mestima, a popodneva relativno nenakrcana obavezama, nije loše da na vreme uradite ono što se uraditi mora – veliko spremanje.

Zlatno je pravilo: počnite odozgo. Od sobe na ćošku, pa sa strane i ka prizemlju, ako ste u kući. Takođe, i za svaku pojedinu prostoriju važi: počnite odozgo. Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrha ormana ka policama, i na kraju pod. Ovo će uštedeti vreme "duplog čišćenja" koje čeka svakoga ko krene obrnutim redom.

Važno pravilo za uštedu vremena jeste i temeljitost; ne prelazite na čišćenje sledeće prostorije pre nego što sasvim ne završite s tekućom. Planirajte na vreme i parcijalno: umesto da odvojite čitav vikend za spremanje, zakažite spremanje dela po dela kuće, sobe po sobe, koliko stignete za dan ili za popodne, polovinu jednom, polovinu drugi put. Posebno vreme odvojte za potkrovlje, podrum ili garažu.

Za neke kućne poslove, i to treba imati na umu, bolje je angažovati profesionalca; u ovom slučaju vreme jeste jednako novac jer će on to da odradi pomoću vlastite opreme i efikasnije. Razmislite i o tome da ponekad unajmite perača prozora, ili nekoga ko bi vam očistio krov i oluke. U zavisnosti od vremena i budžeta, tu su i brojni tepih-servisi koji i čiste tepihe, ali i iznajmljuju opremu. Ako se odlučite za ovo drugo, tepihe operete "kirbijem", to jest vodenom parom.

Jelena Jovanović

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.