Mučio je studente FERMIJEVIM PROBLEMIMA, a pamtimo ga i kao velikog Nobelovca: Ovaj čovek je započeo ATOMSKO DOBA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2021, 13:13

Mučio je studente "FERMIJEVIM PROBLEMIMA", a pamtimo ga i kao velikog Nobelovca: Ovaj čovek je započeo ATOMSKO DOBA

Doktorirao je u Pizi na istraživanju X-zraka.

Na današnji dan rodio se jedan od veoma značajnih istorijskih ličnosti, posebno u svetu fizike, dobitnik Nobelove nagrade u ovoj oblasti i čovek koji je zaslužan za niz osnovnih otkrića u fizici atomskog jezgra.

Enriko Fermi rođen je 29. septembra 1901. u Rimu. Kada je njegov brat Đulio umro tokom operacije, kako bi savladao tugu, četrnaestogodišnji Enriko počinje da izučava fiziku.

Najpoznatiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po svom radu o raspadanju beta čestica, razvoju nuklearnog reaktora i za razvoj kvantne teorije. Doktorirao je u Pizi na istraživanju X-zraka, i objavio je trideset naučnih radova uključujući i neke vezane za kvantnu fiziku, posle čega je usledio rad na spin česticama.

Veoma značajan podatak u njegovoj biografiji jeste da je 2. decembra 1942. u Čikagu pustio u pogon prvi nuklearni reaktor i taj datum uzima se i kao početak atomskog doba.

Element u periodnom sistemu pod rednim brojem 100 nazvan je po njemu – Fermijum.

Imao je i poseban način predavanja dok je bio profesor u Čikagu. Voleo je da svojim studentima postavlja razna logička pitanja, otuda i naziv „Fermije problemi“.

Preminuo je od raka u 53. godini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.