Mubarakov odlazak mogao bi da ojača uticaj Turske

Izvor: Southeast European Times, 18.Feb.2011, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarakov odlazak mogao bi da ojača uticaj Turske

Da li bi Turska mogla da ima koristi od talasa prodemokratskih pokreta na Bliskom istoku?

18/02/2011

Analiza Aline Lehtinen za Southeast European Times iz Istanbula – 18.2.2011

Mnogi visoki politički funkcioneri u Turskoj -- koja želi da dokaže EU da je funkcionalna muslimanska demokratija -- osetili su olakšanje kada je egipatski predsednik Hosni Mubarak odlučio da se povuče.

„Ponosno stojimo pred građanima Egipta, sa svojim dostojanstvenim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << samopoštujućim i principijelnim stavom. Sa pravom delimo uzbuđenje Egipta“, rekao je u utorak (15. februar) turski premijer Redžep Tajip Erdogan, komentarišući dramatičan preokret događaja.

Da li bi sve veći pritisak za demokratizaciju na Bliskom istoku mogao da ojača ulogu Ankare kao regionalnog aktera? Mnogi analitičari vide neke prednosti, mada se razmimoilaze oko detalja.

„Postoji široki konsenzus da će, ako Egipat bude pretvoren u demokratsku državu, to ići jednako u korist Turskoj koliko egipatskom narodu, kao i da će to osnažiti uticaj Turske na Bliskom istoku“, napisala je Fatma Disli Zibak u Tudejs zamanu 7. februara.

Prema rečima profesora Sabrija Sajarija sa Univerzitea Sabanci, činjenica da je Erdogan prvi strani lider koji je pozvao Mubaraka da podnese ostavku pokazuje želju Turske da vidi promenu u Egiptu.

Posle Mubarakove ostavke, značaj brzog prelaska na demokratiju u Egiptu bio je glavna tema mnogih medijskih izveštaja u Turskoj. Pa opet, neki eksperti se ustručavaju da kažu da je to najbolje rešenje za Egipat.

„Ne mislim da je na redu brza tranzicija. Verovatno će biti potrebno da prođe par godina pre pune tranzicije. U međuvremenu, očekujem da vidim političku liberalizaciju, koja onda konačno može da dovede do prelaska na demokratiju“, rekao je Sajari.

U međuvremenu, neki eksperti kažu da Erdoganova vlada ima priliku da ubedi EU u svoj geopolitički značaj.

„Turska -- sa svojom demokratijom u procvatu, ekonomijom u razvoju i sve većim regionalnim prestižom -- izvor je inspiracije za mnoge narode u regionu.To bi takođe tako trebala da posmatra EU“, rekao je profesor Ihsan Dagi sa Bliskoistočnog tehničkog univerziteta.

„EU preko Turske može da proširi zonu mira, stabilnosti i demokratije na Bliski istok“, rekao je on.

Drugi, međutim, upozoravaju da bi uticaj na proces pridruživanja Turske mogao da bude ograničen, posebno zbog toga što sami Turci gube interesovanje za pridruživanje bloku.

Prema tekstu Heritidž fondacije od 2. februara, kada je Erdoganova AKP došla na vlast 2002. godine, 65 odsto turskih građana podržavalo je ulazak zemlje u EU. Podrška članstvu Turske u EU 2010. godine pala je na 47 odsto, izvestio je taj konzervativni tink-tenk.

„Nažalost, EU je zaokupljena unutrašnjim programom i više se ne doživljava tako ozbiljno u Turskoj. Spoljnopolitički koraci i uspesi Turske se tako više ne mere njihovim stvarnim ili očekivanim doprinosom kandidaturi zemlje za prijem u EU“, rekao je dr. Serhat Guvenc sa Univerziteta Kadir Has.

Dagi je dodao da bi EU trebalo da prestane da gleda na islamski identitet Turske kao na barijeru članstvu zemlje u Uniji.

„Upravo suprotno, te karakteristike Turske su njen plus. To pokazuje ljudima na Bliskom istoku da islamski identitet nije neminovno antizapadni, antitržišni i antidemokratski“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.