Mržnju prekinuti pomirenjem

Izvor: RTS, 29.Maj.2010, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mržnju prekinuti pomirenjem

Srbija veruje da je pomirenje jedini način da se prekine začaran krug mržnje i nasilja u jugoistočnoj Evropi, rekao ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić na Forumu alijanse civilizacija. Da bi put do pomirenja bio kompletan, on mora da prođe kroz Kosovo i Metohiju, istakao Jeremić.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić koji boravi u Rio de Žaneiru, izjavio je na Trećem forumu alijanse civilizacija UN da interkulturalni dijalog, za Srbiju predstavlja prioritet i da je pomirenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedini način da se razbije krug mržnje i nasilja koji pogađa ovaj region.

"Da bi put do pomirenja u jugoistočnoj Evropi bio zaista kompletan, mora takođe da prođe kroz južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju", rekao je Jeremić i istakao da je to postalo teže posle jednostranog proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine.

Šef srpske diplomatije je, na trećem zasedanju Foruma, rekao da je zahvalan velikom broju zemalja, čiji se predstavnici nalaze na skupu u Riju, koje nisu priznale Kosovo.

Jeremić je podsetio da je Srbija "uzdržanošću i odgovornošću reagovala na pokušaj nasilne podele svoje teritorije", mirnim putem kroz zakon i diplomatiju.

"Naš izbor da tražimo održivo rešenje ukorenjen je u našem dubokom uverenju da samo dijalog može da dovede do uzajamno prihvatljivog rešenja i da doprinese katarzičnom procesu pomirenja", rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da se predsednik Srbije Boris Tadić izvinio za sva nedela prethodnog režima u građanskim ratovima u bivšoj Jugoslaviji i otišao u Srebrenicu na 10. godišnjicu masakra koji se tamo dogodio, kao i to da je Skupština Srbije u martu usvojila deklaraciju o Srebrenici u kojoj se izvinjava porodicama žrtava.

Iskoristiti globalizaciju za opštu dobrobit

Jeremić je rekao da Alijansa civilizacija pomaže da se promoviše nova dinamika poverenja i saradnje u svetu.

"Osnovno pitanje pred nama nije kako da se suprotstavimo globalizaciji, već kako da je iskoristimo za dobrobit svih civilizacija", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, za Srbiju kao multietničku i multireligijsku zemlju, koja se nalazi u oblasti opisanoj kao raskršće kultura, vera i naroda, prioritet je sprovođenje Nacionalnog akcionog plana o međukulturnom dijalogu.

U okviru tih napora, rekao je Jeremić, Srbija planira u Beogradu da izgradi jedan od najvećih centara za istraživanje islamske kluture u jugoistočnoj Evropi, a Vlada Srbije planira da pomogne Srpskoj pravoslavnoj crkvi da 2013. organizuje proslavu povodom 1700. godišnjice Milanskog edikta, koji je proglasio car Konstantin Veliki.

"Tom prilikom bi trebalo da se prvi put u 1.000 godina sastanu vođe hrišćanskih crkava sa istoka i sa zapada na jednom mestu", rekao je Jeremić.

Alijansa civilizacija osnovana je pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) 2007. godine. Tema ovogodišnjeg Foruma je približavanje kultura, borba protiv predrasuda i stvaranje uslova za izgradnju trajnog mira u svetu. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.