Mrtva reka Blatašnica

Izvor: RTS, 14.Sep.2011, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrtva reka Blatašnica

Oko hiljadu stanovnika blačkih sela, koji žive uz reku Blatašnicu, tvrde da je ta reka najzagađenija u Srbiji, i da ugrožava i njihovo zdravlje i opstanak u tom kraju.

Reka Blatašnica koja protiče kroz Blace i uliva se u Rasinu, u neposrednoj blizini njenog ušća u jezero Ćelije, pretvorena je u kolektor kanalizacionih i otpadnih voda.

Već dvadesetak godina u toj reci, od Blaca pa do ulivanja u Rasinu, nema živog sveta. Za meštane nekoliko sela uz reku to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, uz crnu boju i nesnosan smrad koji se i ovog leta širi kilometrima okolo, najbolji su pokazatelj stepena zagađenja.

Pored takve reke nema života, kažu meštani koji bi rado napustili svoje domove, samo da imaju kuda da odu.

"Svako živ izbegava tuda da prođe, osim ako mora, a kamoli da živi", kaže Vladeta Veljić iz sela Čučale. "Ja imam 75 godina, tu sam vodu nekada pio, kupao se, hvatao ribu, sad nema ništa."

I Ivka Veljić se seća vremena kada je Blatašnica bila izvor života za stanovnike blačkih sela: "Sada od nje beže i životinje i ljudi. Jedan čovek je pregazio vodu i noge mu se zarazile."

Blace nema novca da održava postrojenje za prečišćavanje vode

Blace je osamdesetih godina prošlog veka izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje je, međutim, zbog, kako su nam rekli u lokalnoj samoupravi, visokih troškova, radilo samo nekoliko godina.

Predsednik opštine Radoje Krstović kaže da Blace nema sredstava da samo trajno reši ovaj problem. On šansu vidi u okviru projekta zaštite jezera Ćelije, čiji je najveći zagađivač upravo reka Blatašnica:

"Dilema je samo da li će se problemi opština Blace i Brus rešavati pojedinačno, ili će otpadne vode cevovodima voditi do mesta Ravni, gde bi samo jedno postrojenje trajno rešilo ovaj problem."

Projekat koji predviđa kompletnu zaštitu reka i hidroakumulacije Ćelije, odakle se nekoliko opština u Rasinskom okrugu snabdeva vodom, finansirao bi se iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Za nekoliko dana trebalo bi da počne izrada projektne dokumentacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.