Godišnjica smrti Miloševića

Izvor: RTS, 11.Mar.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica smrti Miloševića

Povodom petogodišnjice smrti bivšeg predsednika SRJ, Srbije i SPS-a Slobodana Miloševića, na njegov grob, u Požarevcu nekoliko delegacija iz zemlje položilo vence.

Danas se navršava pet godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Tim povodom nekoliko delegacija iz zemlje na njegov grob u Požarevcu položilo je vence.

Delegaciju SPS-a predvodio je potpredsednik partije Milutin Mrkonjić, a bilo je i kompletno gradsko rukovodstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na čelu sa Miomirom Ilićem.

Mrkonjić je rekao da je istorija već pokazala ispravnost Miloševićeve politike, a da napisanih 400 knjiga i preko 20.000 napisa takvu ocenu samo potvrđuju.

"Ostali čelni ljudi partije bili su zauzeti pa, nisu moglu da dođu u Požarevac", rekao je Mrkonjić.

Inače, Slobodan Milošević je od 1989. godine, kada je posle čuvenog govora na Gazimestanu započeo njegov vrtoglavi politički uspon, na političkoj sceni Srbije uspeo da pređe put od obožavanja do osporavanja - i svrgavanja posle spornih izbora, na uličnim protestima.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio gimnaziju i maturirao 1960. godine, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu četiri godine kasnije.

Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji posle Drugog svetskog rata, decembra 1990. godine, izabran je za predsednika Srbije.

Iste godine izabran je za prvog predsednika SPS-a, nastale ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, na čijem čelu je bio do smrti.

Na prevremenim izborima, decembra 1992. godine, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

Milošević je predvodio delegaciju, u kojoj su bila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske, na pregovorima u Dejtonu, u novembru 1995. godine.

Tada je u ime delegacije parafirao Sporazum o miru u BiH, poznat i kao Dejtonski sporazum koji je, zatim, potpisan decembra 1995. godine, u Parizu.

Za predsednika SR Jugoslavije izabran je 25. jula 1997. godine i na toj funkciji je ostao do 5. oktobra 2000. kada je pod pritiskom javnosti priznao poraz na predsedničkim izborima septembra te godine. Za predsednika SRJ tada je izabran kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica.

Od Gazimestana do Sheveningena

Temelj Miloševićeve karijere na kome je izgradio više od decenije dugu neprikosnovenu vladavinu, jeste govor 28. juna 1989. na Gazimestanu, tokom proslava 600 godina kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Ubrzo potom usledio je raspad SFR Jugoslavije, najpre slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH i na kraju sukob na Kosovu i bombardovanje SR Jugoslavije.

Posle pobede DOS-a na predsedničkim izborima 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz, SPS i njen lider su izazvali postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji. Kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta građana širom Srbije.

SPS se ponovo vratio na vlast u julu 2008. godine kada je formirana republička vlada premijera Mirka Cvetkovića u kojoj SPS ima tri ministarska mesta, a lider stranke Ivica Dačić je potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova.

Zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, Haški tribunal je protiv Miloševića podigao optužnicu 27. maja 1999. godine, a potom i zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001, a 23. novembra iste godine zbog genocida u BiH.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Milošević je Haškom tribunalu izručen 28. juna 2001. godine, 12 godina posle govora na Gazimestanu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine dokaznim postupkom za zločine na Kosovu, a potom i za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Preminuo je pre pet godina u Sheveningenu. 

Njegovo telo dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana je bilo izloženo u Muzeju "25. maj", u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u Požarevcu, u dvorištu porodične kuće.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MARIJA MILOŠEVIĆ ŠALJE TATI ČETINARE

Izvor: Kurir, 11.Mar.2011

BEOGRAD - Bez Mire, Marka i Marije! Ni danas, pet godina nakon smrti Slobodana Miloševića, članovi njegove porodice, supruga Mirjana i deca Marija i Marko, neće obići grob u Požarevcu...BEOGRAD - Bez Mire, Marka i Marije!..Ni danas, pet godina nakon smrti Slobodana Miloševića, članovi njegove...

Nastavak na Kurir...

Pet godina od smrti Miloševića

Izvor: Šumadija Press, 11.Mar.2011

Danas se navršava pet godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije, haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Nastavak na Šumadija Press...

Borislav Milošević: Bolujem za bratom

Izvor: S media, 11.Mar.2011

U državnoj Dumi u Moskvi danas se obeležava pet godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića. Skupu prisustvuje i brat bivšeg predsednika Borislav Milošević. On u ekskluzivnoj izjavi za S media portal govori o dešavanjima pre pet godina i osećanjima kroz koje prolazi...

Nastavak na S media...

11 godina bez profesora Nikolića

Izvor: B92, 11.Mar.2011

Srpska košarkaška javnost obeležiće u subotu 11 godina od smrti legendarnog trenera Aleksandra Nikolića...Nikolić je bio čovek čiji je vizionarski rad obeležio period stvaranja autentične jugoslovenske škole u našem najtrofejnijem sportu...Po delu i zaostavštini najveći među pionirima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.