Mrkonjić: Spasićemo 5.000   života ulaganjem u puteve Srbije

Izvor: Blic, Beta, 30.Jul.2009, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Spasićemo 5.000 života ulaganjem u puteve Srbije

Na putevima Srbije do 27. jula u saobraćajnim nesrećama poginule su 453 osobe, što je za oko 55 ljudi manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je juče ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i istakao da je Srbija samo tokom prošle godine zbog saobraćajnih nesreća izgubila 66 milijardi dinara, što je oko milijardu dolara.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća su bahata vožnja, ali i ponašanje pešaka koji ne poštuju pravila saobraćaja. Svoj udeo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << velikom broju udesa imaju i projektanti zbog loših radova.

- Naš cilj je da svi zajedno smanjimo ili potpuno uklonimo saobraćajne crne tačke sa naših puteva. Ovo ne sme da bude stvar trenutka već mora da bude stalna akcija - naglasio je Mrkonjić.

On je ponovio da je planirano da se od oko 250 crnih tačaka na putevima u Srbiji do kraja ove godine eliminiše 100, a ostale naredne godine. Za to će biti izdvojeno oko 900 miliona dinara iz domaćih izvora, a za tu namenu se mogu uzimati i međunarodni krediti.

- Osam opasnih tačaka završeno je u projektovanju i već je ušlo u realizaciju. Projekti su završeni na 25 lokacija, u toku ovog meseca završavaju se na još 29 i na autoputu i na putevima koji su u rekonstrukciji ima dodatnih 30 lokacija - istakao je Mrkonjić i dodao da je svako od 24 preduzeća koja održavaju puteve u Srbiji dobilo nalog od Ministarstva da hitno pristupi otklanjanju saobraćajnih crnih tačaka za ovu godinu.

On je ocenio da za povećanje bezbednosti saobraćaja nisu potrebna velika ulaganja. Kako je rekao, ulaganjem od 50 miliona evra godišnje u puteve u Srbiji za period od 20 godina, broj potencijalno povređenih i mrtvih smanjio bi se za 5.529, kao i da bi Srbija uštedela oko 400 miliona evra. Mrkonjić je istakao i da je identifikovano 247 mesta gde je potrebno izgraditi raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja.

Prema njegovim rečima, od 3.000 kilometara puta analiziranog po međunarodnoj metodologiji, ocenjeno je da je bezbednost na najvišem nivou na svega jedan odsto naših puteva, vrlo dobra je bezbednost na 36 odsto puteva, dobra i manje dobra na po 30 procenata, dok je nebezbedno tri odsto snimljenih puteva. Kako je naveo, po tim pokazateljima Srbija je u evropskom proseku.

On je kazao i da je proteklih godina u našoj zemlji za održavanje puteva izdvajano 300 miliona evra godišnje, što je veoma malo, jer „Evropa kaže da za održavanje naših regionalnih i magistralnih puteva Srbija mora da izdvoji 1,5 milijardi evra godišnje”. On je istakao i da ćemo ove godine, uz ogromne napore, nastojati da izdvojimo bar 450 miliona, a ubuduće, uz međunarodne kredite, do 600 miliona evra.

Dragan Jovanović, pomoćnik ministra nadležan za puteve i bezbednost saobraćaja, naveo je da se očekuje da će do kraja godine Srbija zbog posledica saobraćajnih nesreća izgubiti milijardu i 700 miliona dolara.

Mrkonjić je najavio da bi Skupština Srbije sutra trebalo da ratifikuje sporazum o 60 miliona evra kredita za isplatu državnog duga preduzećima za puteve. On je kazao da su preostala dva kredita od oko 175 miliona evra već realizovana.

Posle prozivke novinara počeo da vezuje pojas

Mrkonjić je istakao i da novi Zakon o bezbednosti saobraćaja za koji je rekao da je dobar mora da se poštuje i istakao i da bi mediji trebalo da odigraju značajnu ulogu u promociji bezbednosti saobraćaja, a potom izneo i lični primer.

- Ja sam u 65. godini počeo da se vezujem nakon što ste me prozvali i napravili cirkus kad sam u Skupštini kazao da se ne vezujem u automobilu, a nikada se do tada nisam vezivao, bez obzira na to da li sam bio ministar ili ne - kazao je Mrkonjić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.