Izvor: B92, 25.Sep.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Realizacija poverena meni

Beograd -- Projekat izgradnje Koridora 10 mora da vodi Ministarstvo infrastrukture ili ove vlade neće biti, izjavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

"Nešto što je dogovoreno mora i da se poštuje, svako treba da radi svoj posao. Kredite u pregovorima sa Svetskom bankom i evropskim bankama obezbeđuje potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić, a realizacija projekata je poverena meni. To je rečeno na Nacionalnom savetu za infrastrukturu, što je prihvatio i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadić", rekao je Mrkonjić za "Večernje novosti".

Upitan da li će te saobraćajne prioritete raditi javna preduzeća "Putevi Srbije" i "Železnice Srbije" ili posebna direkcija, on je odgovorio: "To će biti dogovoreno na Nacionalnom savetu za infrastrukturu, kada se predsednik Tadić vrati iz Njujorka. Ali, svakako, drumski i železnički Koridor 10 moraju da ostanu u nadležnosti Ministarstva infrastrukture".

Na pitanje da li to znači da u Vladi Srbije ima nesuglasica oko toga ko bi vodio direkciju, Mrkonjić je kazao da mu "odgovora ovo 'stanje ambicije' jer prvi put kompletan državni vrh priča o Koridoru 10".

"Sada bi, međutim, svi to da rade. Dogovorili smo se: pare - Dinkić, realizacija - ja, i tačka. Dinkić je pravi izbor za ugovaranje kredita, ali ne i da projektuje i gradi. Logičnije bi bilo da te projekte vode javna preduzeća koja su za to osposobljena, ali nije sporna ni direkcija", tvrdi ministar za infrastrukturu.

Upitan šta je sporno, on je rekao da "ne sme da bude politizacije i bilo bi dobro, ako je moguće, da to izbegnemo".

Mrkonjić je najavio da će insistirati da se što pre pokrenu razgovori oko podele direktorskih funkcija u javnim preduzećima, "prvenstveno zbog organizacije posla na Koridoru 10" i da će predložiti da se za direktore raspišu konkursi kako bi te funkcije obavljali najsposobniji.

Vlada Srbije će, prema njegovim rečima, sledeće nedelje odgovoriti na predlog koji je kompanija "Alpina" dostavila o sporazumnom raskidu ili korekciji koncesionog ugovora za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.