Mrkonjić: Metro za sedam godina

Izvor: B92, 22.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Metro za sedam godina

Beograd -- Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da bi Beograd u narednih sedam godina trebalo da dobije dve linije metroa.

On je rekao da su za njegovu izgradnju zainteresovani Kinezi. Mrkonjić je u intervjuu za "Večernje novosti" kazao da bi te dve linije metroa trebalo da budu ukupne dužine 14 kilometara i da čitav posao vredi nešto više od milijardu evra.

"U prve četiri godine moguće je da se napravi šest kilometara sa osam stanica. Potom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ostatak za naredne tri godine. Kada dobije dve linije, Beograd može godišnje da izdvaja po 80 miliona evra, što je dovoljno za po jedan kilometar metroa, i tako da dalje širi mrežu", objasnio je Mrkonjić.

Dodao je da bi prva linija išla od Vukovog spomenika preko Tašmajdana, Skupštine, a onda preko Save do Fontane na Novom Beogradu.

Prema njegovim rečima, gradio bi se kombinovani most, drumski i most za metro preko Save, "što je posao koji može da se odradi za dve godine".

Ministar je naveo da bi druga linija podzemne železnice išla od Kalemegdana, pored Skupštine, preko Prokopa do Autokomande.

Govoreći o pregovorima o raskidu koncesije za autoput Horgoš-Požega, Mrkonjić je rekao da pregovori još traju, a da je ponuda Srbije da se konzorcijumu Alpina-Por vrati garancija i pokriju njihovi "realni troškovi" u iznosu od dva i po do tri miliona evra.

Mrkonjić je u intervjuu odbacio spekulacije medija da u Vladi Srbije ima sukoba, ističući da su "odnosi odlični", jer vladu čini "ozbiljan tim ljudi koji su na istom zadatku".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Koridor 10″ samostalno preduzeće

Izvor: Capital.ba, 21.Nov.2008, 15:37

BEOGRAD,  Novoosnovano preduzeće za izgradnju saobraćajnog Koridora 10 biće samostalno, sa sopstvenim računom, podračunom i rukovodstvom, izjavio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić. Mrkonjić je ocijenio da je Nacionalni savjet za infrastrukturu donio pravu odluku kada je odlučio...

Nastavak na Capital.ba...

Mrkonjić: Beograd za sedam godina dobija metro

Izvor: Kurir, 22.Nov.2008

BEOGRAD, 21. novembra 2008. (Beta) - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da bi Beograd u narednih sedam godina trebalo da dobije dve linije metroa, a da su za njegovu izgradnju zainteresovani Kinezi. Mrkonjić je u intervjuu za sutrašnje izdanje "Večernjih novosti" kazao da bi te...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.