Mrkić o saradnji sa Rusijom

Izvor: RTS, 27.Jun.2013, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić o saradnji sa Rusijom

Izgradili smo sve uslove za najbližu moguću saradnju između Srbije i Rusije, rekao šef srpske diplomatije Ivan Mrkić uoči posete Sankt Peterburgu gde će govoriti na konferenciji "Budućnost nuklearne energije u 21. veku".

Perspektive saradnje Srbije i Rusije su bolje nego ikad, izjavio je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, uoči posete Rusiji 28. i 29. juna.

"Izgradili smo sve pretpostavke za najtešnju moguću saradnju između naše dve zemlje i naših naroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nedavno su naši predsednici, Putin i Nikolić, potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu, Srbija ima izuzetno visoku trgovinsku razmenu sa Ruskom Federacijom, a naša privreda je vezana za rusko tržište", rekao je Mrkić za Itar-tas.

Podsetio je da dve zemlje povezuju izvanredne duhovne, kulturne i istorijske veze i istakao da vidi samo dobro u izgradnji zajedničke budućnosti.

Mrkić će govoriti na konferenciji pod nazivom "Budućnost nuklearne energije u 21. veku" koja se održava 27. i 29. juna u Sankt Peterburgu.

Prema rečima Mrkića, na konferenciji će se razmatrati sva pitanja miroljubivog korišćenja nuklearne energije, a biće razmenjena mišljenja iz oblasti energetike, o ulozi i eksploataciji nuklearne energije u kontekstu globalnog razvoja.

Konferencija će posebno biti fokusirana na uticaj nuklearne energije na životnu sredinu, napomenuo je Mrkić.

"Znamo da i pored svih rizika i nepovoljnosti korišćenja nuklearne energije ostaje činjenica da se brojne zemlje oslanjaju upravo na nuklearne centrale kao izvor električne energije, pa će u tom smislu biti razmatrano pitanje nuklearne bezbednosti i neširenja nuklearnog materijala kao i razvoj infrastrukture", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

On je rekao i da konferenciji prisustvuju potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin i Sergej Kirijenko koji je u vladi Rusije nadležan za korišćenje nuklearne energije i da će se sa njima sigurno sresti.

Upitan da li njegovo učešće na konferenciji znači da je Srbija zainteresovana za gradnju nuklearne elektrane uz pomoć Rusije, Mrkić je istakao da je u Srbiji zakonom zabranjeno da gradi nuklearne elektrane, što znači da je svaka priča o eventualnoj izgradnji nuklearne elektrane na teritoriji Srbije "više nego hipotetična".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.