Mrkić: Spremni smo da povučemo kontratužbu, ali treba da bude obostrano

Izvor: Blic, 16.Jan.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Spremni smo da povučemo kontratužbu, ali treba da bude obostrano

Nije dobro što postoje tužbe između Srbije i Hrvatske i mi smo spremni da povučemo kontratužbu, ali Hrvatska je prva podnela tužbu i trebalo bi da bude obostrano povlačenje, rekao je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

Politika ove Vlade je da napravimo odnose koji će biti bolji zbog budućih naraštaja i uvereni smo da i hrvatska vlada isto želi, rekao je Mrkić u emisiji "Oko magazin" na RTS.

Mi dobro stojimo u odnosima sa Hrvatskom, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Mrkić i napomenuo da je u redovnim kontaktima sa hrvatskom ministarkom evropskih i inostranih poslova Vesnom Pusić.

- Ima tu problema iz prošlosti, mi pokušavamo da ih rešavamo, ne bežimo do problema, ali ne želimo da to obeležava naše odnose kada imamo zajedničke ciljeve - rekao je Mrkić.

Upitan o uslovima Hrvatske za povlačenje tužbi, Mrkić je rekao da i Srbija ima puno osnovanih zahteva, od vraćanja imovine, povratka raseljenih i pitanja vezana za činjenicu da je iz Hrvatske u jednom danu otišlo 250.000 ljudi.

- Mi ćemo uvek reagovati na incidente, stvari koje su ružne i koje ne bi trebalo da se dešavaju u budućnosti - rekao je Mrkić.



O odnosima sa Turskom

Govoreći o odnosima sa Turskom, Mrkić je napomeno da je Ministarstvo primetilo da ta zemlja "biva vrlo eksponirana" u promociji kosovske nezavisnosti, što im je i preneto u bilateralnim razgovorima.

- Mi nismo hteli da prekinemo bilateralne odnose i nastavićemo da razvijamo odnose sa Turskom, koja je regionalna, vrlo značajna sila koja teži članstvu u Evropskoj uniji - rekao je Mrkić.

- Što se tiče trilateralne saradnje (Turska, Bosna i Hercegovina i Srbija), predsednik Tomislav Nikolić je jasno rekao da očekuje izvinjenje turskog premijera. Mi za sada ne planiramo nikakve akcije u formatu trilaterale, što ne znači da kvarimo bilaterne odnose sa Turskom i Bosnom - objasnio je Mrkić.



EU prioritetan pravac

On je rekao da Srbija kao prioritetan pravac svojim spoljnopolitičkih aktivnosti ima Evropsku uniju, potom odnose u regionu, odnose sa najvećim silama u svetu, ne zaboravaljajući zemlje kao Brazil, Indija ili zemlje Zaliva.

- Ministrstvo spoljnih poslova je u najtešnjoj saradnji sa šefom pregovaračkog tima Tanjom Miščević, pregovaračkim timom i Kancelarijom za evropske integracije, rekao je Mrkić.

On je istakao da je Kosovo po ustavu i zakonu deo Srbije, ali da je Ministarstvo u spoljnopolitičkoj dimenziji koja "kroji" da bude zaštićen teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

- Srbija ima izuzetno prijateljstvo sa Rusijom, koja podržava sve što radimo i siguran sam da kada postanemo deo EU imaćemo još bolje odnose sa Moskvom - rekao je Mrkić i dodao da će biti sve u redu sa izgradnjom gasovoda Južni tok.

Ministar je takođe potvrdio ima predloge za sva upražnjena mesta ambasadora, ali da to ne bi objavljivao dok ne bude ispoštovana zakonska procedura.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.