Mrakić: Za 48 sati normalizacija snabdevanja gasom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrakić: Za 48 sati normalizacija snabdevanja gasom

BEOGRAD - Snabdevanje svih potrošača u Srbiji gasom normalizovaće se za 48 sati, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakić.

On je agenciji Beta kazao da će Srbija dnevno dobijati 10 miliona kubnih metara gasa iz Rusije, koliko je stizalo i pre početka gasne krize.

"Već u toku sutrašnjeg dana nadamo se da će prvim industrijskim potrošačima kao i toplanama na gas biti isporučene prve količine tog energenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako bi mogli da nastave sa proizvodnim aktivnostima", kazao je Mrakić koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

On je naglasio i da je Krizni štab srpske vlade koji je prethodnih dana neprestano zasedao i bio u stalnoj komunikaciji sa svima koji rade na održavanju stabilnosti energetskog sistema, veoma zadovoljan kako je Srbija prevazišla ovu tešku energetsku situaciju.

"U isto vreme smo svesni da u budućnosti niko više nema pravo da Srbiju ostavi bez vitalnih energetskih objekata koji će biti garancija da nam se ovaj scenario nikad ne ponovi", dodao je Mrakić.

Prema rečima Mrakića, cena gasa koji je Srbija nabavljala iz Mađarske i Nemačke tokom prethodnih dana bila je za oko jedan odsto veća od uobičajene.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je ranije da Srbija plaća oko 500 dolara za 1.000 kubika gasa koji stiže iz Mađarske i Nemačke, ali da će svi ugovori i fakture u vezi sa vanrednim isporukama biti predočeni javnosti kada se završi gasna kriza.

Kako bi se prevazišli problemi sa grejanjem i snabdevanjem individualnih potrošača tokom gasne krize, Srbija je iz Mađarske i Nemačke dnevno dobijala 4,7 miliona kubika gasa, a iz podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru oko jedan milion kubika.

Prema podacima Agencije za energetiku Srbije (AERS) u Srbiji je na gas priključeno 242.000 domaćinstava i njih tim energentom snabdeva 37 distributera od kojih 30 ima licence za rad, dok ostalih sedama radi bez tog dokumenta.

Najveći distributer gasa u Srbiji je "Srbijagas" i ono snabdeva oko 66.600 domaćinstava, dok je ukupan broj potrošača koji su priključeni na distributivnu gasnu mrežu tog javnog preduzeća 74.643, od cega je u Novom Sadu njih 37.060, a u Beogradu 37.583.

U Beogradu najveći distributer gasa je preduzeće "Stankom gas" koji snabdeva oko 8.500 domaćinstava.

Gasni spor Rusije i Ukrajine započet je 27. decembra, isporuke Ukrajini obustavljene su 1. januara, snabdevanje balkanskih zemalja prekinuto je 6. januara, a Evropske unije 7. januara.

Ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas potpisali su juče sporazum o obnavljanju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i isporukama gasa na period od 10 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Gas do svih potrošača za 48 sati"

Izvor: B92, 20.Jan.2009

Beograd -- Snabdevanje svih potrošača u Srbiji gasom normalizovaće se za 48 sati, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakić...Gas će u Srbiju stići u večernjim satima, a Srbija će dnevno dobijati 10 miliona kubnih metara gasa iz Rusije, koliko je...

Nastavak na B92...

Ruski gas večeras u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Jan.2009

Potpuna stabilizacija isporuka ruskog gasa Srbiji u narednih 48 sati. "Srbijagas" i zvanično zatražio povećanje cene gasa za 18 odsto. Dinkić: Tužiti Ukrajinu i Rusiju zbog gasa. ..Početak godine obeležila je neizvesnost da li će biti gasa, a sada kada se svakog momenta očekuje dolazak tog...

Nastavak na RTS...

Mrakić: Ne razmišljamo o poskupljenju gasa

Izvor: Večernje novosti, 20.Jan.2009

Ministarstvo energetike ne želi do daljenjeg da prihvati mogućnost poskupljenja gasa u Srbiji, izjavio je državni sekretar u tom Ministarstvu Dušan Mrakić

Nastavak na Večernje novosti...

Danas stiže gas i do potrošača u Srbiji

Izvor: Danas, 20.Jan.2009

Snabdevanje gasom svih potrošača u Srbiji biće normalizovano za 48 sati, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakići dodao da će iz Rusije stizati 10 miliona kubnih metara gasa dnevno. On je izrazio nadu da će većdanas industrijskim potrošačima kao...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.