Izvor: Piplmetar.rs, 22.Avg.2023, 03:39

Mračne misli tokom trudnoće i posle porođaja su češće nego što mislite, a evo i kako se izboriti s njima

Foto: Shutterstock


Nametljive misli su neželjene misli ili slike koje se pojavljuju u vašem umu, naizgled – niotkuda. Često su uznemirujuće i u potpunom neskladu sa onim št0 zapravo želite za svoje dete. One se jednostavno dešavaju, van vaše kontrole, a kad nastupe tokom trudnoće ili posle porođaja – bivaju još strašnije.
Pošto su ove misli mračne i uznemirujuće, žene su naučene da ne razgovaraju često o njima zbog osećaja srama, a to je pogrešno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Međutim, ono što većina majki ne shvata jeste koliko je ovaj fenomen uobičajen.
Studije su dale rezultate koji pokazuju da je 95 do 100 odsto majki iskusilo intruzivne i nasilne misli. To znači da niste sami, niste ludi, ne gubite razum i niste loša mama.
Tokom postpartuma, nametljive misli mogu poprimiti različite oblike, a najčešće se usredsređuju na destrukciju usmerenu ka vama ili vašoj bebi; uobičajena tema može biti da vi, kao mama, nanosite štetu bilo namerno ili slučajno.
Takođe, možete se plašiti da će se vaša beba razboleti ili povrediti; možete zamišljati kako doživljavate saobraćajnu nesreću ili incident u kuhinji sa priborom za jelo… mogućnosti su bezbrojne, dok mračna strana mašte divlja.
Kako se onda nositi sa ovom strašnom pojavom?
1. Informišite se Prva stvar koju treba da uradite jeste da se obrazujete o nametljivim mislima (što je ono što upravo radite). Što više razumete šta se dešava, manje ćete se osećati usamljeno i uplašeno.
Kada shvatite da je vaše iskustvo prilično uobičajeno, možda ćete osetiti kako brige već počinju da blede.
2. Ne dopustite da preovladaju mračna osećanja  Problem sa nametljivim mislima je u tome što dopuštajući da se gomilaju u našoj glavi – mi im dajemo moć. Ulažući energiju u njih (poput brige o tome šta će nam budunoćnost doneti), mi ih pogoršavamo.
Ako imamo tu misao i uplašimo se (ili mislimo da nešto nije u redu sa nama) postaje teže nositi se s tim.
S druge strane, ako imamo misao, udahnemo, prisetimo se da je to normalno i prepoznamo je samo kao SAMO misao koja ništa ne znači – mi joj oduzimamo moć.
Foto: Shutterstock


3. Budite u sadašnjosti Zatim, fokusirajte svoju pažnju na to da budete u trenutku, što je u suštini ono što je definicija svesnosti i sreće, jer niko ne može biti na dva mesta istovremeno. Dakle, ako je vaš um u sadašnjem trenutku, ne morate se brinuti ni o čemu drugom.
Dakle, pokušajte da upravljate ovim neprijatnim mislima tako što ćete se fokusirati na sadašnji trenutak, pitajući se: „šta vidim?, „šta čujem?“, „šta osećam?“ …
Verovatno će se misli vratiti, to je normalno, ali onda i vi vratite svoju pažnju na sadašnji trenutak.  Poenta je uložiti energiju u sve što se dešava ove sekunde. 
4. Vodite računa o sadržaju kojem se izlažete Sada, više nego ikad, morate da vodimo računa o tome šta dozvoljavate da vam okupira život. Loše vesti stvaraju anskizonost koja kasnije može da se proširi i bude teška za otarasiti.
Strašni filmovi su, iz očiglednih razloga, uznemirujući i mogu vam stvoriti misli koje nisu nimalo poželjne.
Budite svesni šta pogoršava vaše mentalno zdravlje i postavite granice. U redu je biti zaštitnički nastrojen, posebno tokom trudnoće i posle porođaja. Podsetite se da je apsolutno u redu da kažete: „Ne, ne želim da gledam taj horor film večeras ili vesti ujutro“.
To je briga o sebi. Dajte sebi dozvolu da budete jasni šta je dozvoljeno, a šta nije, prenosi „KateBorsato“.
Važno je naglasiti da, ukoliko osećate agonične simptome, potrebno je potražiti pomoć stručnog lica, kao i u slučaju postporođajne depresije koja često zahteva terapiju.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.