Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možete da sprečite rak grlića materice

Najnovija vakcina protiv raka grlića materice „gardasil", američke farmaceutske kompanije „Merk" čija je delotvornost skoro stoprocentna počela je da se primenjuje i kod nas.



Na najčešće pitanja vezana za ovu vakcinu odgovara dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.

-Šta je „gardasil"?

Humani papiloma virusi (HPV) tipovi 16 i 18 prouzrokuju u preko 70 odsto slučajeva rak grlića materice, dok tipovi 6 i 11 uzrokuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << genitalne kondilome u preko 90 odsto slučajeva. „Gardasil" je vakcina upravo protiv ova četiri tipa HPV-a. Namenjen je prevenciji cervikalnog karcinoma, cervikalnih i vulvarnih displazija i genitalnih kondiloma. A mogu da se vakcinišu devojčice i devojke uzrasta od devet do 26 godina.



-Koliko traje zaštita?

„Gardasil" se prima u tri doze, čime se obezbeđuje dugotrajna zaštita. Do sada nije utvrđena potreba za primanjem dodatne doze.



-Kolika je efikasnost ?


„Gardasil" pruža visoku efikasnost, čak 99 odsto u prevenciji raka grlića materice i 99 odsto u prevenciji genitalnih kondiloma prouzrokovanih HPV-om tip 6, 11, 16 i 18.



-Kako se prenosi humani papiloma virus?


Genitalne HPV infekcije se uglavnom prenose polnim kontaktom, najčešće seksualnim odnosom. Infekcija je moguća i nepenetrativnim genitalnim kontaktom tj. orogenitalnim, manuelno-genitalnim, anogenitalnim i genitalno-genitalnim. Infekcija je moguća i vertikalnom transmisijom (s majke na novorođenče), kao i putem predmeta. Faktori rizika su rano stupanje u seksualne odnose, veći broj seksualni partnera, primena kontraceptiva, pušenje, oslabljen imunitet i sl.



-Da li je moguće primiti „gardasil" iako je osoba već bila u kontaktu sa humanim papiloma virusom?


Osobe koje su već inficirane humanim papiloma virusom mogu još uvek imati koristi do vakcinacije „gardasilom", zato što je mala verovatnoća infekcije sa sva 4 tipa HPV-a pokrivenih vakcinom.



-Zašto bi trebalo da se moja ćerka vakciniše „gardasilom" već sada?


Kao i druge vakcine koje je primila vaša ćerka, „gardasil" pomaže u prevenciji bolesti. „Gardasil" je najefikasniji kada se primeni pre bilo kakvog kontakta as humanim papiloma virusima tip 6, 11, 16 i 18. Zato je važno da razgovarate sa lekarom vaše ćerke o vakcinaciji „gardasilom" već sada - ne kasnije. Tako ćete zaštiti vašu ćerku od raka grlića materice i genitalnih kondiloma, zaštitićete njenu budućnost.



-Da li bi trebalo da se vakcinišu „gardasilom" osobe koje su seksualno aktivne?

Prema podacima iz studija, veoma je mala verovatnoća da tokom vašeg seksualnog iskustva dođete u kontak sa sva četiri tipa HPV-a pokrivenih vakcinom. S obzirom na to, možete imati korist od vakcinacije „gardasilom".

-Da li mogu da primim „gardasil" iako već imam genitalne kondilome ili bilo koje promene izazvane HPV-om?

Genitalni kondilomi su prouzrokovani različitim tipovoma HPV-a od onih koji prouzrokuju rak grlića materice, tako da ćete, iako imate već prisutne genitalne kondilome, vakcinacijom biti zaštićeni od raka grlića materice, cervikalnih i vulvarnih displazija i genitalnih kondiloma prouzrokovanih drugim tipovima HPV-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.