Može li se živeti od proizvodnje organske hrane

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li se živeti od proizvodnje organske hrane

Proizvodnja organskog voća i povrća, poslednjih nekoliko godina, postala je dodatni izvor prihoda za veliki broj domaćinstava u Rađevini. Pored uzgajanja krompira, paprika, malina i kupina, sve je više onih koji tržistu nude i gotove proizvode poput ajvara, slatkog ili salata.
Od jednog do četiri plastenika sa organskim povrćem porodica Pavlović došla je vrednim radom za četiri godine, a u proces >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnje uključeni su svi članovi porodice. U planu im je i širenje posla, odnosno proizvodnja oko hiljadu sadnica rasada i oko tri hiljade tegli zimnice.
  
"Mi smo počeli iz hobija, proizvodili smo rasad prvo i ostvarili smo neki sitan prihod, i onda smo došli na ideju da proširimo proizvodnju, kako je rasada recimo samo tokom proleća onda smo došli na ideju da proizvodimo i gotov proizvod", kaže Boško Pavlović, iz Brištice.
Sve što proizvedu u svom domaćinstvu, Pavlovići i plasiraju na tržište. Pored uobičajene zimnice, spremaju i sušeni paradajz u teglama, ali i različite vrste drugih salata.
"Najviše se prodaje ajvar, mleveni paradajz, kornišon, pored toga imamo i slatku zimnicu kompot od maline, slatko od maline, slatko od gunje", priča nam Mladenka Pavlović, iz Brštice.
Porodica Pavlović ali i oko sedamdeset domaćinstava iz cele Rađevine svoje organske proizvode predstaviće i na šestoj manifestaciji "Plodovi Rađevine". Cilj je, kažu, da na ovaj način Krupanj predstavi ono čime se ponosi - vredne ljude i prirodne proizvode.
"Naši sugrađani proizvode sokove od maline, sokove od kupine, rakiju, ajvar, zimnicu, kisele paprike, sir, kajmak, bundeve, med, gljive, krompir, znači sve prirodno što može naša Rađevina da ponudi", kaže Aleksandar Petrović, direktor TO Krupanj.
Na manifestaciji "Plodovi Rađevine", koja će se održati u petak 19. oktobra pored Rađavaca učestvovaće još oko pedesetak izlagača iz cele Srbije, što je, kažu, dobra prilika, da se odmeri kvalitet i uporedi proizvodnja iz različitih krajeva naše zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.