Može li razoran zemljores u Iranu da izazove potres u Srbiji?

Izvor: Blic, 02.Okt.2012, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li razoran zemljores u Iranu da izazove potres u Srbiji?

Veliki zemljotresi u nekom delu sveta mogu da izazovu potrese i na drugim mestima, širom planete, tvrdi se u izvešaju o novom istraživanju koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta Berkli i iz Geološkog pregleda SAD (USGS), a objavljen je u stručnom časopisu “Nejčer”. Može li katastrofalan zemljotres u Iranu da dovede do potresa u Srbiji?

Naknadni potresi na čitavoj planeti nastupaju dosta brzo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obično u razdoblju od nedelju dana posle prvobitnog velikog zemljotresa. Rezultati istraživanja o kom je reč mogli bi od seizmologa zahtevati i da izmene dosadašnju definiciju naknadnih potresa.

Oni su, naime, do sada smatrani zemljotresima koji se događaju u regionu neposredno oko područje pogođenog velikim zemljotresom, dok su zapravo u pitanju potresi koji mogu da se dogode bilo gde.

- Zemljotresi su ogromna prirodna sila, koja podrazumeva kompleksne mehanizme fizike stena i urušavanja, u vremenskim i prostornim razmerama koje ne mogu da se rekonstruišu u laboratorijskom okruženju - tvrdi Marsija Meknat, didrektorka USGS.

- Neuobičajeni događaji ogromnih razmera, kao što je bio zemljotres koji se u aprilu dogodio u Istočnoj Indiji, predstavljaju priliku za praćenje reakcija planete prvog reda na iznenadne promene u stanju stresa, kakva se ukazuje tek jednom u sto godina i koja može donekle da nas približi razumevanju misterije nastanka zemljotersa - kaže ona.

U aprilu je Indisjki okean duž raseda horizontalnog tipa pogodio zemljotres snage 8.6 na Rihterovoj skali, najveći ikad zabeleženi zemljotres duž raseda horizontalnog tipa, 10 puta jači od bilo kog drugog takve vrste.

Jedina prava zaštita - solidna gradnja

- Da ste nas pre godinu dana pitali da li je takav događaj moguć, smejali bismo vam se - kaže Tomas Helton, seizmolog sa Kalifornijskog univerziteta za tehnologiju.

Ovako neobičan događaj poslao je seizmičke talase širom sveta, a tokom šest dana nakon zemljotersa u aprilu broj zemljotresa širom sveta jačine pet stepeni Rihterove skale ili više bio je petostruko veći nego obično.

Na kraju, Helton zaključuje da ovo istraživanje, ma koliko bilo zanimljivo, ne poboljšava mogućnosti za blagovremeno upozoravanje na zemljotrese, i da jedinu koliku-toliku zaštitu predstavlja solidna gradnja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Može li razoran zemljores u Iranu da izazove potres u Srbiji?

Izvor: medio.rs, 02.Okt.2012

Veliki zemljotresi u nekom delu sveta mogu da izazovu potrese i na drugim mestima, širom planete, tvrdi se u izvešaju o novom istraživanju koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta Berkli i iz Geološkog pregleda SAD (USGS), a objavljen je u stručnom časopisu Nejčer. Može li katastrofalan...

Nastavak na medio.rs...

Može li razoran zemljotres u Iranu da izazove potres u Srbiji?

Izvor: OkRadio.rs, 03.Okt.2012, 11:25

Veliki zemljotresi u nekom delu sveta mogu da izazovu potrese i na drugim mestima, širom planete, tvrdi se u izvešaju o novom istraživanju koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta Berkli i iz Geološkog pregleda SAD (USGS), a objavljen je u stručnom časopisu “Nejčer”. Može li katastrofalan...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.