Može li osipanje odbora da ugrozi DS ?

Izvor: Blic, 08.Mar.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li osipanje odbora da ugrozi DS ?

Beograd - Opštinski odbori Demokratske stranke, posle poraza na izborima, smene rukovodstva i isključivanja pojedinih visokih funkcionera, osipaju se iz dana u dan, posle previranja u Šapcu, Staroj Pazovi i Dimitrovgradu i odbori u čitavom Braničevskom okrugu otkazali su "poslušnost" centrali stranke, a istim putem danas je krenulo i oko 40 pirotskih demokrata.

Samo u poslednjih nedelju dana demokrate su se, osim osipanja opštinskih odbora, suočile i s blokadom računa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranke, a zatim i s optužbama da su kredite za kampanju dobijali "preko reda", zbog čega sada država ne želi da im pritekne u pomoć, pravdajući to propisima.

I dok stranka najavljuje, prema pisanju medijha, da će za otplatu kredita vidjeniji članovi stranke založiti sopstvene stanove, u ovom trenutku niko u DS ne govori, bar ne javno, o tome kada će se i da li se uošte procesu otcepljenja opštinskih odbora može stati na put, a analitičari upozoravaju da sve to može ozbiljno da uzdrma najveću opozionu stranku.

Demokrate nevolje pravdaju, kako kažu, oštrom stranačkom kampanjom u kojoj učestvuju najmanje dve frakcije - jedna, isključenog funkcionera Dušana Petrovića i druga, lidera DS Dragana Đilasa.

Upravo u toj kampanji vodi se, kažu, borba za očuvanje odnosno preuzimanje opštinskih odbora.

Sve je počelo još u januaru jednom od prvih liderskih odluka novog predsednika stranke, koji je na sednici predsedništva u inače jakom uporištu DS - Despotovcu (gde su neposredno pre toga četiri odbornice prešle kod naprednjaka), doneo odluku da raspusti oko 30 stranačkih odbora zbog lošeg rezultata na izborima.

I tada se, međutim, u medijima spekulisao o tome da nisu samo loši rezultati razlog raspuštanja odbora, već da je to bio način da se ojača pozicija novog rukovodstva stranke u odborima širom zemlje posle odlaska dugodišnjeg predsednika stranke Borisa Tadića.

Najnovije turbulencije u DS, medjutim, direktna su posledica sukoba u stranci nastalog posle isklučenja Petrovića, koji je potom osnovao poseban poslanički klub u reopubličkom parlamentu sa još četiri poslanika demokrata.

U tom smislu, vesnik procesa otcepljenja odbora bio je upravo Šabac, rodni grad Petrovića i njegovo uporište, koji je 28. februara raspušten, da bi potom gotovo svi članovi tog odbora prešli kod Petrovića.

Preciznije, od 95 clanova šabackog odbora DS, 85 je glasalo za napuštanje DS, dok je jedan bio uzdržan, a demokrate je napustio čak i gradonacelnik Šapca Miloš Milošević.

Po raspuštanju odbora, DS je za poverenika odredila šefa poslaničke grupe demokrata u Skupštini Srbije Borislava Stefanovića, a on poručio da podele u tom odboru neće uticati na snagu DS i da će ta stranka biti sve jača, u Šapcu i celoj Srbiji.

Ubrzo je došlo i do novih promena, pa je 4. marta većina odbornika DS iz Stare Pazove saopštila da je napustila tu odborničku grupu i formirala "Pazovački pokret", koji čini čini devet od ukupno 12 odbornika DS.

Promene u Staroj Pazovi nemaju veze sa isključenjem Petrovića, ali je samo dva dana kasnije, 6. marta došlo do osipanja novog odbora - u Dimitrovgradu gde se osmoro od ukupno 13 odbornika "nezadovoljnih politikom stranačkog vrha", priklonilo Petroviću.

Dan kasnije su i demokrate Braničevskog okruga u Požarevcu osnovale Inicijativni odbor za izlazak iz DS-a i priključenje stranci Petrovića, a dosadašnji član Glavnog i Izvršnog odbora DS-a Živoslav Lazić je Tanjugu rekao da će za desetak dana na konferenciji za novinare biti predstavljen svaki od lokalnih odbora iz Braničevskog okruga, kao i za grad Požarevac.

Istog dana je DS napustilo i nekoliko članova stranke iz Niša, s obrazloženjem da "stranka ne prepoznaje potrebe juga Srbije", a poslednji u nizu udarca demokrate su doživele danas, kada je u Pirotu formiran Inicijativni odbor "Zajedno za Srbiju" u koji je prešlo četrdesetak sada već bivših članova Demokratske stranke.

U svim mestima stranku su napustili i mnogi funkcioneri koji su bili na važnim pozicijama u lokalnoj samoupravi.

Direktor Transparentnosti Srbija Vladmir Goati rekao je Tanjugu da bi bilo opasno da se trend osipanja opštinskih odbora demokrata nastavi i dobije ubrzanje jer bi to, kako je ukazao, moglo ozbiljno da uzdrma tu veliku "do juče najveću stranku, a svakako najjaču demokratsku stranku u Srbiji".

Prema njegovim rečima, proces kroz koji prolaze demokrate je manje ili više sudbina svih gubitničkih partija, u kojima posle poraza dolazi do unutarstranačkih lomova.

- Ako uz to imate i unutarstranačke demokratske izbore, koji svakako jesu jedan insitucionalnizovani konflikt dve ličnosti, time se još sve pojačava - kazao je Goati.

On smatra da je do objave jučerašnje požarevačkog odbora DS moglo na taj proces da se gleda i kao na nekoliko izolovanih slučajeva koji ne mogu da ugroze stranku, ali da sada postoji opasnost da se pretvori u trend i ozbiljno uzdrma demokrate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.