Može li bez narodnjaka? VIDEO

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li bez narodnjaka? VIDEO

Beograd -- Osmaci se spremaju za proslavu male mature, a za razliku od brojnih škola koje će proslavljati u ugostiteljskim objektima, jedna je uspela da očuva tradiciju.

Čist rokenrol za ispraćaj u srednju školu. U Osnovnoj školi "Radoje Domanović" na proslavi za pamćenje večeras nastupaju "Profani" u sastavu - profesori veronauke i fizičkog, bivši i sadašnji đaci, predvođeni direktorom škole.

"Nijedna muzika nije loša, ali svaka muzika pušta neku poruku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rokenrol je nešto čisto, a mi ovu decu učimo osam godina i na kraju nekako je bez veze da ih ispratimo sa tim nekim limenim orkestrom. Repertoar su osamdesete, devedesete, domaći rok, nešto malo modernije, Adel, moramo i to da ispoštujemo, ono što deca znaju", kaže direktor Goran Šobotović.

Na svirku od sedam do devet u svečanoj sali škole su pozvani svi, od petaka do budućih srednjoškolaca.

"Mislim da je to dobra stvar za oproštaj od osnovne škole i biće ekstra", kaže Luka Ivanović i dodaje da ne sluša narodnjake.

Naravno, nisu svi rokeri, ali su zavoleli gitarski zvuk.

"Nisam veliki ljubitelj rokenrola, ali u našoj školi jako lepo sviraju i zavolela sam ga kroz to što sam slušala naše nastavnike i naše učenike", kaže učenica Marta Stefanović.

Novobeogradska škola već 10 godina neguje zvuk koji, uprkos svemu i u inat mnogima, decenijama prevazilazi sve rasne, jezičke i društvene barijere.

"Muzika sama po sebi ima edukativnu ulogu, utiče na sveopšti razvoj naše dece. Mi se vodimo time da je jako važno da se deci da adekvatna poruka, da s tom porukom krenu i da odu. svako ima pravo na svoj muzički ukus, ali kao što bi Đule iz Van Goga rekao: vrlo je važno održati balans i da ne pustimo da sve ode niz stranputicu", kaže pedagog Sanja Vratonjić.

Osmaci će školu završiti kada polože malu maturu. Ministar prosvete obećava da neće biti trik-pitanja i poručuje budućim srednjoškolcima da dobro razmisle i sami odluče šta će upisati.

"Ne prepuštajte roditeljima da vam biraju školu, ne prepuštajte drugovima da vas vode u školu, pa da idete samo zbog društva. Morate sami da razmislite. Nemojte birati ono što je lako, gde ćete lako završiti školu. Izaberite ono gde ćete nešto naučiti", kaže ministar Srđan Verbić.

Polaganje male mature zakazano je za 15, 16. i 17. jun.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.