Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Zapad na dva fronta? Islamski i ruski?

Nikada nije pametno boriti se na dva fronta, posebno posle rezova u budžetima namenjenim za odbranu, ali sve ukazuje na to da se Zapad kreće upravo u tom pravcu, navodi Piter Martino, kolumnista za evropska pitanja na sajtu "Gejtstoun institut".

Zapadni saveznici bore se protiv militanata iz Islamske države u Siriji i Iraku, dok su, istovremeno, u porastu tenzije između NATO i Rusije. U proteklih nekoliko meseci, ruske podmornice i borbeni avioni približavali su se teritorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nekoliko evropskih članica NATO.

Štab NATO tvrdi da su avioni ruske vojske često narušavali evropski vazdušni prostor da se više ne može isključiti ni "mešanje u civilni vazdušni saobraćaj što bi moglo dovesti do sudara u vazduhu sa civilnom letelicom". Prošle nedelje ruski borbeni avioni, pa čak i bombarderi, primećeni su iznad Baltika, Norveške, Holandije, turskog dela Crnog mora pa i iznad Atlantskog okeana, gde su ih presrele britanske i portugalijske vazdušne snage.

Sada počinju da se osećaju i evropske mere štednje u vojnim budžetima izvršene u protekle dve decenije. NATO ima samo ograničen broj aviona za brzo reagovanje u pripravnosti za uklanjanje ruskih letelica iz evropskog vazdušnog prostora. Osim toga, zemlje poput Danske, Belgije i Holandije trenutno su angažovale značajan broj aviona na Bliskom istoku, za borbu protiv "Islamske države".

Rusija je, sa druge strane, više nego udvostručila budžet za vojsku u periodu između 2007. i 2013. godine, a planira ponovno uvećanje za 44 odsto u periodu od 2014. do 2016. godine.

"Ukoliko NATO želi da se bori i uništi islamističke terorističke grupacije na Bliskom istoku, možda bi bilo mudro da razmisli da li može sebi da priušti tako nešto dok su u porastu tenzije sa Rusijom. Pogoršanje stanja u zapadnim vojskama može da dovede do pitanja koji rat NATO zaista želi da dobije - protiv islamskog džihada ili protiv Rusije oko Ukrajine?", pita se autor Piter Martino.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.