Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može bolje

Sa stanovišta slobode pristupa informacijama, jedna odredba predloga zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, koji je nedavno Vlada Srbije utvrdila i dostavila Narodnoj skupštini na usvajanje, zaslužuje posebnu pažnju. Reč je o odredbi čl. 6 koja predviđa da su podaci o broju zaposlenih i angažovanih lica javni. Čak predviđa i da su organi državne uprave, javne agencije i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja dužni da te podatke objavljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na svojim internet prezentacijama. A više i od toga, predviđa postojanje posebnog registra o broju zaposlenih i angažovanih lica u svim ovim organima, koji treba da uspostavi i vodi Ministarstvo finansija, uz obavezu da ga objavi na svojoj Internet prezentaciji.

Neko će, možda, reći da je ova odredba suvišna, da je reč o podacima koji su, po jednom drugom zakonu, i inače javni. Ali, mada nema sumnje da podaci o broju zaposlenih u organima vlasti po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, jesu apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti, ipak je ova odredba dobra i potrebna. Naime, nema spora da je po zakonu o slobodnom pristupu informacijama, na zahtev građana i novinara, svaki organ vlasti dužan da da te podatke. Međutim, nije izričito predviđena i obaveza njihovog objavljivanja na proaktivnoj osnovi, bez konkretnog zahteva, a pokušaj poverenika za informacije da donošenjem uputstva o objavljivanju informatora uspostavi tu obavezu, dao je samo delimične rezultate. Zato zakonsko rešenje o obaveznom objavljivanju na internetu treba pozdraviti, a nakon usvajanja zakona insistirati na njegovoj doslednoj primeni.

Ali bi svakako valjalo da prethodno, sama Vlada ili poslanici, odgovarajućim amandmanom dopune ovu odredbu i obavezom objavljivanja finansijskih iznosa budžetskih sredstava koja se potroše za plate i honorare zaposlenih odnosno radno angažovanih lica. Zar nije očito da bi tek tako ta odredba dobila pun i pravi smisao?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.