Motociklista sa trombonom

Izvor: Politika, 08.Feb.2014, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motociklista sa trombonom

Da motocikl i trombon mogu imati nešto zajedničko, uverila se mnogobrojna publika u velikoj sali Kolarčeve zadužbine gde je sinoć nastupio orkestar Beogradske filharmonije. Motociklistički koncert za trombon i orkestar, u kome je solista Ijan Bousfild akrobatski oponašao zvuk motora, samo je jedna od neobičnosti iz repertoarskog kolaža koji je predstavljen u okviru ciklusa „Bizarte”.

Koncert koji predstavlja vremeplov muzičkih ekscentričnosti predvodio je Vladimir Kulenović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rezidencijalni dirigent Filharmonije.

Ciklus „Bizarte”ovom prilikom predstavlja muzička dela 20. veka koja su bila šokantna za javnost u vreme svog nastanka.

Motociklistički koncert za trombon i orkestar Jana Sandstroma iz 1989. godine, muzička je priča modernog Odiseja – „bajkera“ koji putuje svetom noseći svoj trombon!

Solista iz Velike Britanije oponašao je svojim instrumentom zvuk menjanja brzina na motoru uz brojne efekte i bravure koje prikazuju tehničke mogućnosti trombona, inače retko zastupljenog u klasičnoj muzici u „ulozi” solističkog instrumenta

Zatim je Bousfild izveo „Kratku vožnju na moticiklu za trombon i orkestar” kompozitora Launija Grondala, iz 1924. godine. Bila je to svojevrsna „vožnja” kroz razane krajeve sveta, od Floride preko Provanse do australijske pustinje, posle koje je publika virtuoznog trombonistu nagradila ovacijama. 

A. K.

objavljeno: 08.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.