Motocikl danas slavi 125. rođendan

Izvor: Blic, 29.Avg.2010, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motocikl danas slavi 125. rođendan

Motocikl danas slavi 125. rođendan i nemački mediji podsećaju da je prvi model, sa drvenim okvirom i takođe drvenim točkovima, u svoje vreme bio smatran "čudom".

Poznat kao "otac" motora sa unutrašnjim sagorevanjem, nemački oružar a kasnije inženjer Gotlib Dajmler je u saradnji sa Vilhelmom Majbahom 1885. godine proizveo prvi dvotočkaš opremljen tom vrstom motora.

Prvi motocikl je pokretao jednocilindrični četvorotaktni motor i za pogon je koristio tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novo čudesno gorivo - benzin.

Motor se palio pomoću ručke za okretanje. Motocikl je bio opremljen sa dva pomoćna točka, po jedan sa obe strane kolenaste osovine, a čitav motor je bio smešten unutar aluminijumskog kućista osovine.

Dajmler je svoj patent zaštitio 29. avgusta 1885. godine, ali je uskoro zaključio da prototip motora nije dovoljno snažan i da je motocikl "Petroleum Rajtvagen", kako se tada zvao, jedna nestabilna mašina koja je izuzetno teska za vožnju, čemu ni malo nije pomagalo stanje tadašnjih puteva.

Budući da je bio istinski vizionar, Dajmler je odlučio da usmeri pažnju na proizvodnju "kočije bez konja" - preteču modernog automobila - tako da je "Petroleum Rajtvagen" ostavljen zaboravljen na mestu gde se i danas može videti, u muzeju "Dajmler-Benc" u nemačkom gradu Štutgart-Untertufurkhajm.

Dajmlerov san je bio da njegovi motori služe čitavom čovečanstvu i doživeo je da vidi da se oni koriste na zemlji, vodi i u vazduhu.

Taj nemački inženjer je umro tri godine pre prvog leta braće Rajt, ali je doživeo da njegovi motori pokrenu let balonom, prvi motorni čamac i naravno, automobil.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.