Motivi srpske srednjovekovne istorije na bilbordima u Beogradu

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motivi srpske srednjovekovne istorije na bilbordima u Beogradu

Beograd -- Slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije postavljene su na 127 bilborda u Beogradu povodom gradske slave Spasovdana.

Deo slika izložen je u Starom dvoru.

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izrazio je nadu da će ova akcija postati tradicionalna i naglasio je da svaka od slika sadrži kratak opis događaja ili vladara koji je na njoj naslikan, na srpskom i engleskom jeziku.

"Pošto će slike na bilbordima biti mesec dana verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će se ljudi koji budu prolazili pored tih bilborda podsetiti naše istorije, a mladje generacije možda nešto i naučiti. Takođe, pošto će opisi biti na srpskom i engleskom jeziku očekujem i da stranci koji dolaze u Beograd upoznaju deo naše istorije", rekao je Vesić.

Autor slika, akademski slikar iz Beograda Nebojša Đuranović, je rekao da je mu je čast što je imao priliku da učestvuje u ovako velikom projektu i zahvalio se Skupštini grada na ukazanom poverenju

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da predstavim novu akciju Skupštine grada Beograda ''Slava Beogradu, slava Srbiji'' koja je ne samo nacionalno odgovorna već pokazuje koliko grad vodi računa o svojoj istoriji", rekao je on i dodao da se od noćas na 127 bilborda u Beogradu nalaze slike na kojima su prikazani važni dogadjaji i vladari iz srpske istorije.

Vesić je najavio da će, povodom Spasovdana, 705.000 korisnika koji primaju račune preko Infostana tokom ovog meseca dobiti razglednicu sa slikom "Krunisanje Stefana Prvovenčanog" i podsetio da će, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji koji se trenutno završava u Moksvi i narednih meseci biće dopremljen u Beograd.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je rekao da je Beograd, postavljanjem slika na bilborde, postao velika galerija na otvorenom.

"Naša istorija je bogata, raznovrsna i ovo može da bude početak nečega što će postati tradicija, da svake godine na ovaj način gradjanima Beograda i onima koji dolaze u naš grad približimo bogatu sprsku istoriju", dodao je on.

Slike koje su izložene u Starom dvoru samo mali deo onoga što će Beogradjani moći da vide na bilbordima u narednih mesec dana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.