Motiv ubistva - prodaja cementare?

Izvor: B92, 20.Dec.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motiv ubistva - prodaja cementare?

Beograd -- Zoran Janjušević je u junu 2001, 8 dana nakon ubistva novinara Milana Pantića, bio na sednici UO cementare "Novi Popovac" kojim je predsedavao Nemanja Kolesar.

To pišu dnevni listovi "Blic" i "Politika" pozivajući se na dokumenta sa sednice UO cementare održane 19. juna 2001. godine i zapisnika sa te sednice u kojem se navodi da je toj 25. redovnoj sednici UO kojom je predsedavao Kolesar, pored 8 članova odbora prisustvovao i Zoran Janjušević pored čijeg imena stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je savetnik predsednika Vlade Srbije.

Blic prenosi da je istraga ubistva novinara Milana Pantića došla do imena dvojice za koje se veruje da su nepsoredni izvršioci ubistva, da se jedna osoba nalazi u zatvoru u Bosni i Hercegovini zbog ratnog zločina, dok se drugi krije u jednoj evropskoj zemlji. Izvor tog lista blizak istrazi kaže da se očekuje da svi dokazi budu prikupljeni početkom 2014. godine.

"Čeka se međunarodna pravna pomoć ih BiH i jedne evropske zemlje u vezi ubica Milana Pantića. Ta pomoć je tražena u oktobru 2013. Takođe se obrađuju podaci o telefonskim pozivima iz juna 2001. sa tadašnje bazne stanice u Jagodini koja je pokrivala veliko područje, osim grada i 80 km autoputa. To bi moglo da otkrije ko je sve učestvovao u ubistvu", kaže izbor Blica.

Taj list navodi da se veruje se da su glavni motiv ubistva bili Pantićevi tekstovi o privatizaciji cementare Novi Popovac kod Paraćina i dodaje da se tadašnji direktor cementare Darko Križan žalio na Pantićeve tekstove Nemanji Kolesaru koji je tada bio predsednik UO cementare.

I "Poltika" prenosi podatak da se u dosadašnjoj istrazi ubistva novinar Milana Pantića došlo se do ozbiljnih sumnji da je on likvidiran zbog pisanja o privatizaciji pomenute cemenetare.

Politika ističe da je Pantić od 17. do 30. maja 2001. godine objavio šest tekstova o privatizaciji cementare gde je dve nedelje pre ubistva i osam meseci pre prodaje objavio da će Novi Popovac biti prodat Švajcarcima. Tekstovi su objavljeni u "Večernjim novostima" i u lokalnom listu "Štampa" za koji je pisao pod pseudonimom. Panitić je upravo u tom lokalnom listu najavio kome će fabrika biti prodata po kojoj ceni i kada će se privatizacija desiti. Taj list dodaje i da je Pantića posebno zanimalo šta će biti sa radnicima cementare istovremeno je navodio da je cena za koju je dogovorena prodaja mala za jedno tako profitabilono preduzeće.

Politika podseća da je u januarau 2002. godine 70 odosto kapitala cementare "Novi Popovac" kod Paraćina preuzela švajcarska kompanija Holcim za 52,5 miliona dolara, a da je tender za prodaju bio raspisna u julu 2001. godine, mesec dana nakon ubistva Pantića.

Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine, u ranim jutarnjim satima dok je ulazi u zgradu u kojoj je stanova nakon što se vraćao iz prodavnice.

"Pantić je tačno znao kuda idu pregovori o prodaji jer je o Holcimu pisao 8 meseci pre nego što je transakcija obavljena. Očigledno je da je to nekom jako smetalo", naveo je izvor Blica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.